EXCLUSIV // Nicolae Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova: “Maia Sandu va avea discuții la București atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu premierul Viorica Dăncilă. Va merge și în Parlament”

Publicat: 01 07. 2019, 16:10
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

EXCLUSIV ONLINE // Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicolae Popescu, a anunțat luni, la București, că prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu,va avea discuții atâtcu președintele Klaus Iohannis, cât și cu premierul Viorica Dăncilă, în cadrul vizitei oficiale pe care o va avea marți în România.

De asemenea, Nicolae Popescu a declarat că Maia Sandu va merge și în Parlament. ”Interesul nostru, ca țară, este să avem o relație de parteneriat strategic cu toate instituțiile statului român. Interesul nostru este să avansăm cu maximă viteză pe acele proiecte de cooperare pe care ni le-am pus drept scop și Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au deschidere maximă pentru toți interlocutorii pentru a ne asigura că avansăm cu maximă rapiditate pe aceste proiecte”, a declarat Nicolae Popescu, în cadrul unei conferințe de presă, după întrevederea cu ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Nicolae Popescua mai precizat că Republica Moldova s-a confruntatîn urmă cu câteva săptămâni cu o criză politică,aflată în prezent în faza de depășire, și a apreciat rolul activ al statului român pentru detensionarea situației.

„Republica Moldova a fost într-o criză politic foarte serioasă. Criza politică este în fază de depășire. Vreau să îmi exprim recunoștința pentru România pentru sprijinul pe care l-a oferit în acest moment de tensiune maximă de la Chișinău. (…) În acel moment, România a fost primul stat care a apelat la toți actorii politici din Republica Moldova să asigure o tranziție pașnică de la o guvernare care nu mai avea o majoritate parlamentară, la o guvernare care se bucura de sprijinul unei majorități parlamentare. În acest sens, România a jucat un rol decisiv în acea tranziție care, până la urmă, s-a dovedit a fi pașnică. (…) Relația noastră se bazează pe o limbă comună, pe o istorie comună. (…) Întrebarea pe care ne-o punem noi, la Chișinău, este cum să asigurăm ca această comunitate culturală, lingvistică să se transforme și într-una de infrastructură și spațiu economic”, a declarat oficialul moldovean.

În același timp, Nicolae Popescu a reafirmat determinarea țării sale de a continua parcursul european.

”Republica Moldova, astăzi, are un singur vector de politică externă. Acest vector este integrarea europeană. Prioritatea Guvernului Republicii Moldova este integrarea europeană. Acest lucru este acceptat și sprijinit de toate forțele politice de la Chișinău. Acest lucru se datorează inclusiv faptului că Republica Moldova este ferm și ireversibil ancorată în spațiul european. Anul trecut, 68% din exporturile Republicii Moldova au mers în UE. Peste 20% din exporturile Republicii Moldova au venit în România. (…) Republica Moldova nu are nici geografia, nici istoria care să-i permită să se întoarcă de la spațiul european”, a declaratNicolae Popescu.

De asemenea, ministrul de Externe de la Chișinău a susținut că nu se pune problema federalizării Republicii Moldova.

”Un alt subiect sensibil este subiectul federalizării Republicii Moldova. Vreau să vă asigur că acest subiect nu este pe agenda politică a Republicii Moldova. Nu se pune problema federalizării. Pe lângă faptul că nu există nici măcar o majoritate parlamentară potențială față de acest scenariu, cea mai importantă constrângere care nu va permite vreunui scenariu de federalizare să se realizeze la Chișinău este opinia publică. Peste 80% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt categoric împotriva federalizării”, a dat asigurări oficialul moldovean.

Maia Sandu a anunțat inițial pe Facebook că va veni la București, în prima sa vizită oficială pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. I-am mulțumit Președintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetățenilor din Republica Moldova. Am discutat despre necesitatea avansării în implementarea proiectelor comune dintre România și Republica Moldova. Președintele Iohannis ne-a asigurat de susținerea domniei sale și a României în procesele de integrare europeană a țării noastre.

Îi mulțumesc Președintelui Iohannis pentru invitația de a întreprinde o vizită oficială la București pe 2 iulie. După vizita la București, mă voi afla într-o vizită oficială la Bruxelles pe 4 iulie„, anunțase Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.