Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat, vineri, că pachetul de legi pentru apărare se află în dezbatere la nivelul Guvernului. Potrivit premierului, ministerele de linie au elaborat proiectele în sine, iar în prezent acestea sunt în analiză la fiecare minister avizator.
Premierul a participat vineri la o dezbatere sub egida Team România, organizată de Institutul Aspen.
„Am participat la această activitate deosebit de importantă în acest moment. Sigur, în situația pe care o cunoaștem cu toții, și continuăm să condamnăm invazia forțelor armate ruse în Ucraina, este o dezbatere prin care, împreună cu membrii think tank-urilor, cu mediul academic, cu reprezentanții sectorului de business, încercăm să identificăm soluții care să poată fi identificate în paralel cu gestionarea situației actuale”, a declarat Nicolae Ciucă.
Tema activității desfășurate vineri la Institutul Aspen, spune prim-ministrul, a vizat tocmai modalitățile de întărire a rezilienței.
„Doresc să subliniez faptul că apartenența țării noastre la cea mai solidă alianță politico-militară și la Uniunea Europeană ne obligă la nivel guvernamental să continuăm să identificăm soluții astfel încât să putem asigura siguranța cetățeanului și securitatea națională, iar la nivelul Guvernului vă pot garanta că nu vom înceta să identificăm aceste soluții prin care să venim în sprijinul cetățenilor și în sprijinul mediului economic astfel încât să putem să depășim această situație și să putem să valorificăm tot ceea ce înseamnă sprijinul pe care îl primim prin programele structurale de la nivelul Uniunii Europene și, desigur, prin Programul Național de Redresare și Reziliență”, a adăugat el.
Cât despre pachetul de legi, în momentul de față acestea sunt în dezbatere la nivelul Guvernului.
„Ministerele de linie au elaborat proiectele de legi și sunt în analiză la fiecare minister avizator”, a continuat Nicolae Ciucă.
Referitor la proiectul privind situația de criză, despre care MApN spunea deja că nu mai este de actualitate, premierul a declarat: „Acela a fost un proiect la care s-a renunțat de când a venit în analiză la Guvern. Personal nu l-am acceptat pentru că știam că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există și un proiect de lege care vizează managementul situațiilor de criză. Era vorba despre alte prevederi legale care interferau între legile care sunt deja în proiect în momentul de față și cele care erau prevăzute în ordonanță”.
Întrebat dacă posibilitatea ca trupele române să treacă sub comanda NATO va fi prevăzută de viitorul pachet de legi, el a adăugat: „Ele se găsesc oricum în anumite situații sub comandă operațională NATO, iar chestiunea aceasta nu era reflectată în pachetul de legi vechi pentru că la vremea respectivă nu eram membri NATO”.