Premierul Nicolae Ciucă și mai mulți membri ai Cabinetului au vizitat, luni, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. „Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1”, a declarat Ciucă, în acest context.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mai mulți membri ai Cabinetului, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, au vizitat Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.
Discuțiile de acolo s-au axat pe rolul energiei nucleare în strategia energetică a României și modul în care dezvoltarea programului nuclear va contribui la tranziția energetică către o economie curată.
„Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeană, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România – SUA. Aceste proiecte vor contribui la independența energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat premierul.
Conducerea S.N. Nuclearelectrica a vorbit delegației despre proiecte de investiții strategice în valoare de nouă miliarde de euro:
„Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală și națională la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști”, se arată într-un comunicat.
Nuclearelectrica S.A. funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni. Nuclearelectrica deține Sucursala CNE Cernavodă și Sucursala FCN Pitești și contribuie cu 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.