Nicolae Ciucă, întrebat dacă în spatele deciziei CCR care o vizează pe Șoșoacă se află PSD: „Este lesne, la îndemână să putem să interpretăm și așa” (VIDEO)

Publicat: 07 10. 2024, 20:22
Actualizat: 07 10. 2024, 21:45
Sursa Foto: Facebook

Întrebat luni seara dacă în spatele deciziei CCR privind respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă se află PSD, Nicolae Ciucă a declarat că având în vedere că patru judecători ai Curții sunt numiți de social-democrați “este lesne, la îndemână să interpretăm și așa”. Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a precizat pentru B1 TV că nu poate acuza PSD fără să existe dovezi în acest sens și a avertizat asupra pericolului acaparării întregii puteri de către un partid politic:

“Atunci când vorbim de patru judecători numiți de către PSD este lesne, la îndemână să putem să interpretăm și așa. Nu putem să acuzăm chestiunea asta pentru că ar fi nedrept și nu vreau să fiu nedrept, să îmi bazez o afirmație pe dovezi care nu există. Dar ne uităm la demers, ne uităm la consecințe, vedem care pot fi efectele și acolo ne îndreptăm atenția pentru că noi trebuie să facem în așa fel încât să nu se ajungă acolo, să nu avem din nou o abordare total autoritară prin care să se pună mâna pe toată puterea în stat, să avem și președinție, și Parlament, și Guvern și CCR…

Cât o privește pe Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă a spus că aceasta este cetățean al României și drepturile trebuie să îi fie respectate, precizând că “aici este vorba de principiu”:

“Am spus încă de sâmbătă seara, ca lider al PNL nu pot să  comentez decizia Curții. În schimb, când vine vorba de consecințele acestei decizii pot să comentez ca orice cetățean din aceastățară care se bucură de libertatea de a se exprima liber pe o serie întreagă de subiecte. Acesta este unul cât se poate de serios când vine vorba de respectarea drepturilor și libertăților constituționale, de respectarea democrației în România.

Este o decizie care a fost luată de majoritatea judecătorilor CCR, patru dintre ei fiind numiți de PSD, iar unul de UDMR. Judecătorul numit de PNL s-a opus acestei decizii. Nu discutăm de persoană, pentru că persoana în sine nu are niciun fel de legătură cu viziunea noastră, doctrina noastră, cu ideologia noastră, cu modul în care noi înțelegem democrația. Aici este vorba de principiu. Când vorbim de principii trebuie să avem foarte clar în vedere chiar dacă nu ne place, chiar dacă se poziționează altfel, chiar dacă are declarații 180 de grade diferite, uneori chiar și împotriva modului în care noi înțelegem libertatea și democrația, totuși este cetățean al acestei țări și drepturile trebuie să îi fie respectate”.

Nicolae Ciucă a mai precizat că prin această decizie, PSD se bucură pentru că Marcel Ciolacu are șansa de a-l avea contracandidat pe George Simion:

“Prin această decizie, sigur că există o anumită bucurie în tabăra PSD pentru că practic se întrevăd premisele ca în turul doi să intre liderul PSD împreună cu liderul AUR, iată ce formulă nouă de coaliție politică, ce formulă nouă de guvernare PSD-AUR și eu cred că românii sunt suficient de vigilenți, au suficientă înțelepciune să înțeleagă ceea ce s-a întâmplat din 1989 încoace când s-au reflectat în activitatea politică o serie întreagă de abuzuri din partea PSD”.