Nicolae Ciucă: În acest moment, pot spune că până la finele anului nu va crește nicio taxă. Nu vrem taxe noi! / Reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie (VIDEO)

Nicolae Ciucă: În acest moment, pot spune că până la finele anului nu va crește nicio taxă. Nu vrem taxe noi! / Reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie (VIDEO)
Sursa Foto: Facebook

Președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a fost prezent în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabi Mihai, unde a fost întrebat dacă vor fi introduse taxe noi.

„Reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie”

Nicolae Ciucă a dat asigurări că până la finalul acestui an nu va crește nicio taxă și a precizat ferm că reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie.

“În acest moment, vă pot spune că până la finele anului nu va crește nicio taxă, iar reducerea deficitului se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare și sporirea gradului de colectare. În acest moment putem să constatăm că, în conformitate cu planul de la Ministerul Finanțelor, colectarea s-a îndeplinit 100%.

În unele situații s-a și depășit planul. Din păcate, și cheltuielile au depășit prevederile din buget, motiv pentru care, încă o dată, reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie.

Eu cred că atunci când vine vorba despre ceea ce se întâmplă din 2025 încolo,  pentru că trebuie să spunem telespectatorilor că până pe 15 octombrie, Guvernul trebuie să prezinte un plan de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului pe următorii 7 ani, pentru că România, alături de alte 6 țări, din Uniunea Europeană, printre care și Franța, și Italia, Polonia au intrat într-o zonă a deficitului, care trebuie controlat prin măsuri foarte bine țintite și aceste măsuri sunt, în momentul de față, în analiză la nivelul Ministerului de Finanțe.

Ceea ce vă pot spune eu în momentul de față este faptul că în continuare îmi exprim convingerea că reducerea cheltuielilor bugetare este una dintre principalele soluții, inclusiv pe următorii ani, să lăsăm spațiu pentru investiții, pentru că investițiile sunt cele care asigură dezvoltarea economică și s-a văzut foarte clar că motorul economiei au fost investițiile, iar ceea ce ține de colectare, sigur, prin măsurile care au fost luate la nivelul Ministerului de Finanțe, cu factura electronică, cu radarul mărfurilor, cu toate celelalte măsuri care sunt în derulare, să crească, așa cum spuneam, colectarea și de cealaltă parte să scadă evaziunea fiscală și să reducem GAP-ul de TVA, care este exagerat de mare. România are un GAP de TVA evaluat la 35 de miliarde. Atunci, dacă din aceste măsuri și avem un angajament, nu doar al Ministerului de Finanțe, pentru că e vorba de Ministerul de Finanțe, e vorba de toate celelalte ministere și instituții, care trebuie să gestioneze foarte bine aceste situații. Ca atare, eu nu cred că trebuie să punem taxe noi.

Să punem taxe noi cui? Mediului de afaceri? Mediul de afaceri este inima economiei. Fără mediul de afaceri, niciunul dintre toți cei care lucrează la stat, noi toți suntem dependenți de ceea ce producem mediul de afaceri. Bugetul țării este alimentat de ceea ce reușește să producă mediul de afaceri. Ca atare, noi trebuie să facem în așa fel încât să stimulăm investițiile, să stimulăm inițiativa, să simulăm curajul de a continua să investească, să consolidăm capitalul românesc, să asigurăm mediului de afaceri perspectivă, oportunități, predictibilitate. Asta trebuie să facem”.

„Nu vrem taxe noi!”

Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă este posibil ca taxele să fie majorate din anul 2025.

“Este un atribut al Guvernului, la care nu vă pot răspunde acum. V-am spus care este viziunea noastră, a Partidului Național Liberal, în ceea ce privește introducerea de taxe noi. Nu vrem taxe noi!”

Întrebat dacă nu e de acord cu ele, președintele PNL a răspuns: “Nu. Noi nu trebuie să punem poveri noi pe mediul de afaceri, este și discuția aceea cu cota unică și cota progresivă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:56 - Daniel Fenechiu: Oamenii politici care vor lua măsuri curajoase vor fi cei apreciați de către români. Scăderea cheltuielilor statului este obligatorie (VIDEO)
14:53 - O parfumieră creează parfumuri ciudate: Mirosul iadului sau al strămoșilor se găsește în sticluțele sale
14:37 - Titus Corlățean, despre restructurarea guvernului ucrainean: Unii dintre membrii au ajuns să nu mai poată să performeze de epuizare / Ce a spus despre vicepremierul cu „un rol extrem de pozitiv” pentru etnicii români (VIDEO)
14:21 - România are cu peste 900 de pensionari speciali mai mult decât erau la începutul anului
14:19 - ANM, mesaj de vreme severă. Cod galben de caniculă în 8 județe
14:11 - Radu Miruță: Prin amnistie fiscală, statul nu obține mai mulți bani. Tot ceea ce Guvernul face excesiv în perioada dinaintea alegerilor este de fapt un preț pe care după alegeri tot noi îl vom plăti, probabil, de câteva ori mai scump (VIDEO)
13:58 - România și Bulgaria se plâng că lucrătorii din afara UE pleacă în Vest înainte de termen
13:45 - Rareș Hopincă, despre amnistia fiscală: Astfel de măsuri nu sunt o invenție românească, ci sunt adoptate în toate economiile dezvoltate. Poate aduce la buget aproximativ 9 miliarde de lei, în vreme ce bonificațiile reprezintă 1,1 miliarde lei (VIDEO)
13:43 - Tragedie în Botoșani. Un bărbat s-a împuşcat în cap într-un poligon privat
13:23 - Câți bani costă marile festivaluri locale: Organizatorii se laudă că zecile de milioane de euro și sutele de mii de participanți au pus România pe harta turismului