Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a declarat, joi, că estimările de iarnă ale Comisiei Europene ne situează între primele state din UE în ce privește creșterea economică în acest an. El a punctat că principalul motor de creştere îl reprezintă punerea în aplicare a reformelor şi investiţiilor din PNRR.
Numai că lucrurile stau fix pe dos: Comisia Europeană e nemulțumită de modul în care Guvernul de la București își îndeplinește obligațiile și a atras atenția asupra întârzierilor în îndeplinirea jaloanelor din Plan. Deja în spațiul public există temeri că România ar putea fi lăsată fără o parte din banii din PNRR tocmai pentru că Guvernul nu a implementat o serie de reforme, între care cea privind pensiile speciale.
„Previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene situează România între primele state europene în ce privește creșterea estimată a PIB, peste media UE și e prezentată o cifră de 2,5%.
Așa cum am spus de fiecare data, principalul motor de creștere îl reprezintă punerea în aplicare a reformelor și investițiilor finanțate prin PNRR, la care se adaugă cele disponibile prin Cadrul Financiar Multianual și de la bugetul de stat, dar și investițiile companiilor străine și cele ale companiilor românești”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la Forumul Camerei de Comerţ Americane în România AmCham CEO Business.
Însă realitatea e alta. În fapt, cererea de plată numărul 2 din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro, este blocată de oficialii Comisiei Europene, nemulțumiți de modul în care politicienii de la București au înțeles să aplice mai multe reforme, între care cea pensiilor speciale și legea avertizorului de intergitate.
În cazul primeia nu e vorba, în fapt, de nicio reformă, căci privilegiile rămân intacte și pensiile nu respectă principiul contributivității, iar în al doilea caz, legea mai mult descurajează oamenii să vorbească despre neregulile pe care le constată în instituțiile în care lucrează.
În ambele cazuri există un interes vădit al politicienilor Puterii ca reformele să nu fie implementate. Cea mai clară situație e cea a premierului Ciucă și a reformei pensiilor speciale. După cum a explicat liderul USR Cătălin Drulă, Ciucă nu are niciun interes să treacă această lege deoarece el însuși este beneficiar de pensie specială, primește 18.000 de lei pe lună, și și-ar pierde acest privilegiu. În plus, „coaliția Nicu – Marcel nu există voința politică de a elimina aceste pensii nesimțite, că e baza lor de putere faptul că dau privilegii”.
Pe lângă acestea mai sunt și alte legi întârziate, după cum a recunoscut chiar ministrul Marcel Boloș (PNL), într-o intervenție pentru B1 TV.