Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va continua să susţină trendul de redresare economică post-pandemie început anul trecut. Acest a ținut să se refere la măsurile luate pentru a proteja românii de facturile mari la energie electrică și gaze naturale. Declarațiile au fost făcute întâlnirea de lucru cu reprezentanţii antreprenorilor români din cadrul Romanian Business Leaders (RBL).
„Guvernul României va continua, prin măsuri active, să susţină trendul de redresare economică post-pandemie început în cursul anului trecut. Abordarea integrată în gestionarea efectelor pandemiei, cu măsuri atât în plan economic, cât şi social, care au reprezentat 3,6% din PIB în 2020 şi 1,4% din PIB în 2021, şi-au dovedit beneficiile. Consultările începute cu mediul economic ne oferă în plus perspectiva pieţei şi soluţii concrete la dificultăţile întâmpinate în economia reală”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii de lucru.
Ciucă a invocat apoi printre prioritățile Guvernului protejarea sănătății oamenilor, susținerea economiei și păstrarea locurilor de muncă.
De asemenea, acesta a vorbit despre importanța invitării României de a adera la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)
„Viziunea noastră este de a integra reformele şi investiţiile din PNRR cu oportunităţile şi standardele pe care aderarea la OCDE le reprezintă. Astfel, avem ocazia să finanţăm reformele aşteptate de români şi să modernizăm ţara noastră, după modelul statelor dezvoltate economic”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Cât despre securitatea energetică, prim-ministrul a pus accent pe măsurile luate de Guvern pentru a proteja consumatorii și operatorii economici de facturile mari.
„În timpul discuţiilor, a fost apreciată importanţa predictibilităţii şi clarităţii legislaţiei fiscale, respectarea angajamentului Guvernului de a nu introduce noi taxe şi a nu majora taxele aflate acum în vigoare, precum şi îmbunătăţirea nivelului de colectare prin conformarea la plată a contribuabililor”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Reprezentanţii Romanian Business Leaders au susținut că e nevoie și de reducerea birocraţiei.
„De asemenea, investiţia în educaţie şi corelarea educaţiei cu piaţa forţei de muncă, prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a formării profesionale şi promovarea competenţelor digitale sunt elemente în măsură să contribuie la creşterea competitivităţii angajaţilor”, se mai arată în comunicat.