Nicolae Ciucă face apel la profesori „să revină la catedră” deoarece „lucrăm la noua Lege a salarizării” / Președintele FSLI: „S-ar putea să scoată mai mulți oameni în stradă după mesajul acesta”

Publicat: 22 05. 2023, 21:09
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a făcut, luni seară, un nou apel la profesori să renunțe la greva generală, spunându-le că Educația e o prioritate pentru Guvernul pe care-l conduce, că ei sunt deschiși dialogului și că lucrează la noua Lege a salarizării. Simion Hăncescu, președintele Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat la Antena 3 că „s-ar putea să scoată mai mulți oameni în stradă după mesajul acesta”, informează G4Media.

Ciucă le cere profesorilor să renunțe la greva generală

Nicolae Ciucă a transmis că „Guvernul pe care îl conduc înțelege importanța Educației pentru întreaga societate” și că „rămânem deschiși dialogului pentru ca împreună cu reprezentanții sindicatelor să găsim soluțiile care să reflecte importanța pe care o acordăm, și de o parte și de cealaltă, elevilor, personalului din învățământ și calității actului educational”.

Asta deși George Purcaru, vicepreședintele FSLI, a declarat la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele Federației, a solicitat ieri, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns, informează Edupedu.ro.

„Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!”, a mai susținut Nicoale Ciucă, în mesajul său.

El a mai transmis că guvernanții lucrează la noua Lege a salarizării, „pentru care am stabilit un calendar strâns” și că „am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional”.

Asta deși Educația are anul acesta un buget de doar 2,1% din PIB, un minim istoric.

Ciucă laudă noile Legi ale Educației, USR le atacă la CCR

Premierul și-a început, însă, postarea de pe Facebook susținând că noile Legi ale Educației, tocmai trecute și de Senat, „includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii”.

De cealaltă parte, USR și Forța Dreptei au anunțat că vor ataca aceste legi la Curtea Constituțională.

USR acuză că noile Legi ale Educației vor duce la instituirea unui sistem al ”specialilor” chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului.

Mai mult, noile legi cresc controlul politic asupra celor care administrează școlile, protejează făţiş plagiatorii şi impostorii și transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”.