Premierul Nicolae Ciucă a reacționat, miercuri, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională OUG din 2020 privind obligativitatea măștii de protecție în spațiile publice.
„Deciziile CCR se vor executa. Avem comunicatul CCR și trebuie să așteptăm motivarea și publicarea deciziei. Formal, prevederile legale sunt în vigoare. Am discutat cu dl ministru Rafila și, ținând cont de condițiile în care incidicii de infectare…rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ce înseamnă pericolul acesta al infectării”, a declarat Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Am analizat legislația existentă și trebuie să spunem foarte clar că legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, în mijloacele de transport în comun, în piețele închise, acoperite.
Trebuie să precizăm că utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a acestei infecții și protecția individuală atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care intrăm în contact”, a declarat, la rândul său, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății.
Amintim că, marți, CCR a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 192 din 2020 care prevede, printre altele, că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a transmis CCR.