Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut miercuri la București o întrevedere cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, care i-a reconfirmat că susține intrarea României în spațiul Schengen. Grecia sprijină în mod dinamic cererea de aderare a părții române, a confirmat și oficialul elen în cadrul conferinței comune de presă.
„România și Grecia au abordări similare pe numeroase tematici regionale, cu interese comune și viziuni convergente. Am evidențiat necesitatea aprofundării dialogului existent în cadrul formatelor de cooperare regională, cu accent pe proiecte de interconectare în domeniul energiei și transporturilor. În privința agendei europene, am schimbat opinii cu privire la provocările ridicate de pandemia de COVID-19 și oportunitățile de dezvoltare economică oferite de Planurile Naționale de Redresare și Reziliență. De asemenea, am subliniat cu acest prilej obiectivul României de a contribui mai departe la consolidarea UE, prin participarea sa ca membru deplin al Spațiului Schengen. Am primit reconfirmarea susținerii din partea domnului prim-ministru Kyriakis Mitsotakis pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat premierul României.
Grecia susține în mod dinamic cererea României de a adera la Schengen, a spus și premierul elen.
„Aş vrea să repet faptul că Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen. Trebuie să se întâmple acest lucru şi avantajele pentru România în urma acestei integrări vor fi foarte importante. Am avut ocazia să discutăm despre evoluţiile în Balcanii de Vest. Credem că toate ţările din Balcanii de Vest îşi au locul în Europa şi, prin colaborarea noastră, vom facilita integrarea lor. Am decis să lucrăm împreună, astfel încât să fie convocată o primă consfătuire interguvernamentală în legătură cu Albania şi cu Macedonia de Nord”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.
Nicolae Ciucă și Kyriakos Mitsotakis au semnat o declarație comună pentru întărirea cooperării politice, economice și sectoriale între România și Grecia. În cadrul discuției, cei doi oficiali au vorbit și despre contextul de securitate complicat, reafirmând „susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.