Nicolae Ciucă, din nou premier desemnat. Klaus Iohannis: Am avut o discuție bună cu reprezentanții PNL, PSD și UDMR / Ciucă: Avem în programul de guvernare un procent substanțial pentru investiții (VIDEO)

Publicat: 22 11. 2021, 14:04
Actualizat: 22 11. 2021, 14:38

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, la finalul consultărilor cu partidele, că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă, general în rezervă și membru PNL, să formeze noul guvern. Este propunerea PNL, PSD și UDMR, noua coaliție, partide care s-au prezentat împreună la Palatul Cotroceni. USR nu a venit la discuții, acuzând un „simulacru de consultări”.

Imaginile din Galeria Foto pot fi văzute AICI.

Declarațiile lui Iohannis:

  • S-au încheiat consultările convocate cu partidele. Am costatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă Reprezentanții PNL, PSD și UDMR au vrut să vină împreună la consultări. Am avut o discuție bună
  • Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o
  • Îl desemnez pe dl Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală

Declarațiile lui Ciucă:

  • Am avut discuții în ultimele zile pentru un guvern care să asigure stabilitate. Românii așteaptă stabilitate și soluții. Trebuie să avem un program guvernamental care să adigure implementarea PNRR.
  • E evident că e pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru derularea unui proiect de investiții solide, dar și un program de măsuri sociale
  • Mulțumesc foarte mult. Sper de joi să ne apucăm de treabă

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce spune Florin Cîțu despre coaliția cu PSD

Tot luni, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că au optat pentru o coaliție cu PSD deoarece alternativele erau mult mai rele pentru români.

„Facem această coaliție pentru că toate celelalte alternative erau mult mai dure. Este un moment important. Vreau să-i asigur pe români că această coaliție nu este necondiționată. Mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi niciodata puse sub semnul întrebării și stabilitatea financiară a țării nu e pusă în pericol. Principiile liberale voi lupta în continuare pentru ele”, a declarat Cîțu.

În cadrul ședinței conducerii PNL, Cîțu i-ar fi încurajat pe colegii săi liberali: „M-am luptat cu populismele și cu Ludovic Orban și cu USR și mă voi lupta și cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne păstram identitatea liberală. Atât timp cât ne vom lupta pentru principiile liberale în această coaliție vom ieși învingători în final”.

Critici la adresa lui Florin Cîțu, venite din partea unor liberali

Însă nu toată lumea în PNL e mulțumită de rezultatul negocierilor cu PSD. Unii nu sunt de acord cu însăși ideea de a exista o coaliție cu social-democrații.

„Nu poti castiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape „isteric” în timpul Congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD”, i-a reproșat Dan Motreanu lui Florin Cîțu.

Și Raluca Turcan s-a arătat nemulțumită. Aceasta a susținut că Florin Cîțu și întreaga echipă care a negociat cu PSD ar trebui să demisioneze. Turcan i-a criticat pe aceștia că au ajuns să se „milogească” de Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, ca să „prindă un colț de pâine”.

Ludovic Orban: PNL a murit

În tot acest context Ludovic Orban, fost președinte PNL, a anunțat că va demisiona din partid.

„Azi, PNL și-a negat întreaga istorie. O majoritate fragilă din conducerea PNL, care a ascultat de Iohannis, a dus partidul într-o fundătură, pe un drum din care nu mai are nicio ieșire. A trădat grav și aproape definitiv speranțele oamenilor puse în noi.

Începând de azi, pentru mine, PNL a murit, e adevărat, în pat cu PSD”, a declarat Orban.