Nicolae Ciucă: Criza refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament solidar și imbatabil în Europa. România a strălucit, iar reziliența țării noastre s-a dovedit deosebită în acest domeniu (VIDEO)

Nicolae Ciucă: Criza refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament solidar și imbatabil în Europa. România a strălucit, iar reziliența țării noastre s-a dovedit deosebită în acest domeniu (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

România a avut jumătate de milion de refugiați ucraineni pe teritoriul său – la care se adaugă câteva zeci de mii de resortisanți ai altor state care au fost prinși în războiul din Ucraina și care au avut nevoie de ajutor pentru a ajunge în țările de origine – și a acordat sprijin tuturor, a subliniat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „A fost un moment în care aș putea spune fără teama de a greși că România a strălucit”

„Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranți din Orientul Mijlociu a zdruncinat Europa, amenințând să o scindeze, criza actuală a refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar și imbatabil. Și în România oamenii obișnuiți s-au alăturat organizațiilor neguvernamentale, celor religioase, administrațiilor publice locale și instituțiilor guvernamentale pentru a sprijini, a ajuta, a hrăni, a găzdui și transporta pe cei aflați la nevoie”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la dezbaterea sub egida Team România, organizată de Institutul Aspen.

Potrivit premierului, România a avut jumătate de milion de refugiați ucraineni pe teritoriul său.

„Mai adăugăm câteva zeci de mii de resortisanți ai altor state, prinși în războiul din Ucraina, care ne-au traversat țara și au avut nevoie de ajutor pentru a ajunge în statele de origine. România a acordat sprijin tuturor. A fost un moment în care România a fost recunoscută de către toți liderii lumii. Am avut discuții, am avut întâlniri aici la București, am avut convorbiri telefonice cu toți prim-miniștrii care au fost nevoiți să ia măsuri pentru a-și repatria cetățenii. A fost un moment în care aș putea spune fără teama de a greși că România a strălucit. Pornind de la acest moment, cred că este nevoie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Bucureștiul a investit 3,4 milioane euro în ajutor umanitar.

„Reziliența țării noastre s-a dovedit deosebită în acest domeniu, pe baza cooperării exemplare, deschise, emoționante între instituțiile statului, cetățeni și organizațiile neguvernamentale. Am investit 3,4 milioane de euro în ajutor umanitar și am construit un hub logistic european pentru ajutor umanitar, la Suceava”, a continuat oficialul, care a condamnat din nou agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`