Premierii României și Poloniei, Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki, au condamnat împreună agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a forțelor armate ruse în Ucraina și și-au exprimat împreună susținerea pentru poporul ucrainean și pentru guvernul său. Cabinetele de la București și Varșovia au avut o ședință comună, joi, în capitala poloneză.
„Am avut o întâlnire între cele două guverne, o ședință comună care se desfășoară într-o situație care nu speram să se mai întâmple vreodată în Europa, cel mai de amploare conflict care are loc în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Am condamnat împreună agresiunea ilegală a forțelor armate ruse în Ucraina, o agresiune complet nejustificată, neprovocată, ilegală în care nu s-au mai respectat nici legile internaționale, nici suveranitatea, nici integritatea unui stat independent. Împreună ne-am exprimat susținerea pentru poporul ucrainean, pentru guvernul ucrainean, pentru a putea ca împreună să putem să asigurăm sprijinul necesar valului mare de refugiați care vin atât în România, cât și în Polonia. Am discutat împreună despre mecanismele interne, instituționale, pe care putem să le folosim și, de asemenea, despre mecanismele Uniunii Europene pe care, de asemenea, putem să le accesăm astfel încât să putem să facilităm șederea și integrarea cât mai bine în societatea română, respectiv poloneză”, a declarat premierul României, joi, la Varșovia.
Cei doi demnitari au discuta și despre postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO.
„Sigur, am avut discuții despre toate măsurile care s-au luat astfel încât să putem să întărim descurajarea și apărarea pe Flancul Estic al Alianței. Avem deja măsuri pe care le-am derulat împreună. Este o structură militară poloneză care face parte din Brigada Multinațională în România, avem o structură care face parte din Grupul de Luptă care este prezent pe teritoriul polonez și am discutat cu domnul prim-ministru ca, odată cu sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și, desigur, în Polonia și în regiunea Mării Baltice, să analizăm și să putem să avem un nou pachet de forțe care să poată să fie deplasat în țara noastră și, în felul acesta, am obținut acordul domniei sale pentru ca o subunitate să fie parte la Battle Group-ul a cărei națiune-cadru va fi Franța”, a adăugat Nicolae Ciucă.