Premierul Nicolae Ciucă (PNL), acuzat de plagiat, a vorbit marți, în cadrul unui eveniment, despre importanța pe care Guvernul o acordă cercetării și inovării. Ciucă a susținut că ei sunt conștienți de rezultatele testelor PISA, care arată „un grad scăzut de alfabetizare ştiinţifică a elevilor”, dar a precizat că problema ar urma să fie rezolvată în timp, odată cu implementarea noilor Legi ale Educației. Legi pe care nu le cunoaște nimeni, pentru că sunt ținute la secret.
Prim-ministrul a mai afirmat că promovarea în carieră trebuie să se facă exclusiv pe „criterii de meritocraţie, cu proceduri transparente, competitive şi deschise” pentru recrutarea personalului de cercetare.
Declarațiile au fost făcute la prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti, eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Cercetarea şi inovarea sunt elemente principale, în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar Guvernul tratează acest domeniu cu maximă seriozitate. Investiţia în cercetare şi inovare e cheia pentru a fi competitivi în economia globală. De aceea, pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de 2022. După cum ne-am asumat în programul de guvernare, în 2024, cercetarea va avea un buget de 1% din PIB. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiţii de 60 de miliarde de lei, conform planului aprobat în septembrie de Guvern. Aceste investiţii se vor întoarce prin creşterea economică, noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor”, a declarat Ciucă.
Acesta a mai susținut că în PNRR sunt alocate 260 de milioane de euro pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.
„Au fost deja depuse 295 de cereri de finanţare de către universităţi şi institute de cercetare, aplicaţiile lor aflându-se în evaluare. Vor fi selectaţi 120 de beneficiari, care vor primi finanţări de până la 1,4 milioane de euro”, a mai precizat premierul.
Şeful Executivului a arătat că, pe lângă finanţare, cercetarea românească are nevoie şi de coerenţă legislativă, astfel încât cercetătorii români din diaspora să se întoarcă în ţară.
El a mai spus că Guvernul lucrează la îmbunătățirea legilor în domeniu, „astfel încât să creăm un cadru favorabil pentru ca cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar ţara noastră să devină exportator de cunoaştere şi tehnologie”. Legislația nouă ar trebui să fie gata până la finele acestui an.
Premierul a vorbit apoi despre schimbările pe care noilei Legi ale Educației ar trebui să le aducă în sistemul de învățământ. Amintim că aceste proiecte sunt ținute la secret de către ministrul Ligia Deca, fapt deja criticat de elevi.
„Cele mai recente teste PISA arată un grad scăzut de alfabetizare ştiinţifică a elevilor şi suntem conştienţi de asta. Lucrăm la o schimbare sistemică pe baza recomandărilor şi exemplelor de bună practică, oferită de OCDE. Am încredere că ”România Educată” şi noile legi în educaţie, alături de reforma curricumului învăţământului preuniversitar, vor asigura educaţie ştiinţifică de calitate pentru toţi copiii”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.