Niciun partid nu a dorit votul prin corespondență: Nici stânga, nici dreapta nu au vrut să rezolve problema votului din diaspora

Publicat: 10 11. 2014, 08:46
Foto: romanialibera.ro

Niciun partid nu a vrut sa rezolve problema votului prin corespondenţă. Nici stânga, nici dreapta! Sebastain Lăzăroiu atrage atenţia că toate partidele au vrut să câştige voturi cu zahăr şi ulei, pentru că le era mai uşor şi, în acest mod, niciun partid nu şi-a dorit cu adevărat modernizarea ţării.

„Problema nu e între Ponta şi Iohannis. Problema e în dinamica socio-demografică din ultimii 15 ani. România a pierdut între 2-3 milioane de cetăţeni care au migrat în ţările vestice. Ei au ceva în comun: curaj şi iniţiativă. O societate nu poate merge înainte făra ei. Cei curajoşi şi întreprinzători care au rămas în România nu mai formează acum o masă critică ce ar putea să producă schimbare, modernizare. Cred că primul semnal de alarmă a fost în 2009, când Traian Băsescu a câştigat la limită, deşi PSD reprezenta atunci exact ce reprezintă şi azi şi tot a luat 5 milioane de voturi. ”, a spus Lăzăroiu.

Sociolog de profesie, Sebastian Lăzăroiu, consideră că bătălia dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis este influențată de sistem și spune că problema votului din diaspora putea fi rezolvată, dar nu a existat voință din partea politicienilor.

”Aderarea la Uniunea Europeana a avut, făra îndoială, mari beneficii, dar şi acest efect pervers – diminuarea masei critice pentru modernizarea ţării. Votul prin corespondenţă ar fi rezolvat această situaţie, pentru că ar fi ţinut conectate cele 2-3 milioane de români plecaţi în afara graniţelor la treburile ţării. Dar nu a existat voinţă politică pentru aşa ceva. Toate partidele au vrut să câştige voturi cu zahar şi ulei, că era mai ușor. Niciun partid nu şi-a dorit cu adevărat modernizarea ţării”, mai precizează sociologul.