NICI O referire la LUPTA ANTICORUPȚIE în programul de guvernare al PSD: Se anunță însă schimbări importante în legislația penală 

Publicat: 04 01. 2017, 13:11
Foto: bzi.ro

Schimbări importante în legislația penală, modificarea legii răspunderii ministeriale și a răspunderii celor din administrația publică. Toate aceste măsuri se regăsesc în programul de guvernare al PSD, la capitolul Justiție. Social-democrații nu fac însă nicio referire în acest program la continuarea luptei anticorupție. De altfel, termenul „corupție” lipsește pur și simplu din documentul celor de la PSD, potrivit HotNews.ro.

Printre măsurile anunțat de social-democrați se numără cele de natură legislativă și administrativă pentru a crea condiții mai bune în penitenciare, crearea unui compartiment care se va ocupa de “evaluarea legislației României și reașezarea ei pe alte baze”.

Iată câteva dintre cele mai importante puncte de programul de guvernare, la capitolul justiție:

“Începând cu 2017, vizăm modernizarea legislației privind sistemul judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE, împiedicând astfel apariția exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului. Și în sistemul judiciar vom aplica aceleași principii descrise la mediul de afaceri.
Vom aplica de îndată deciziile CCR, care nu au fost preluate în legislația românească și totodată vom iniția dezbateri privind adoptarea de către Parlament a Legii răspunderii magistraților, a modificarii Legii răspunderii ministeriale, precum și a răspunderii celor din administrația publică.

Se va realiza o analiză riguroasă la nivelul penitenciarelor care va viza elaborarea unui program de măsuri imediate de natură legilsativă și administrativă. Scopul este crearea de condiții care să respecte statutul și demnitatea umană și să evite sancționarea României de către organismele internaționale. (…)

Consultarea reprezentanților sistemului judiciar în vederea identificării și modificării acelor acte normative care prin texte neclare, ambigue, conduc la practica neunitară, precum și publicarea practicii judecătorești relevante pe paginile de internet ale instanțelor de judecată.
(…)

Luând în calcul progresele României și atingerea benchmarkurilor, reperele inițiale ale MCV, Guvernul și CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Este importantă și transpunerea cu prioritate în legislația naționala a directivelor europene care privesc sistemul judiciar.”