Nervi în PNL: Nicolae Ciucă a forțat demisia șefului Cultelor, după o cină cu Patriarhul Daniel, stârnind furia mai multor lideri liberali / Cine e favoritul pentru preluarea funcției și care este miza

Publicat: 25 08. 2022, 15:29
Actualizat: 25 08. 2022, 15:34

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a stârnit nemulțumirea unor lideri din partid după ce ar fi forțat demisia lui Victor Opaschi din funcția de șef al Secretariatului pentru Culte. Ciucă ar fi luat decizia după o cină cu Patriarhul Daniel.

Acest Secretariat îndeplinește mai multe funcții legate de relația dintre stat și reprezentanții tuturor cultelor religioase și decide modul în care se împart fondurile bugetare între cultele recunoscute. Printre unii liberali există acum temerea că numirea în fruntea Secretariatului a unui om apropiat de patriarh va face ca instituția să defavorizeze cultele religioase minoritare, de care ei aparțin.

Ciucă stârnește revoltă în PNL

Informația a fost publicată de G4Media, care citează mai multe surse din partid.

Miercuri, Ciucă l-a eliberat la cerere pe Victor Opaschi din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Opaschi, fost consilier al lui Ion Iliescu, ocupa această funcție de 10 ani.

Înlocuirea lui ar fi fost forțată de premierul Ciucă la cererea Patriarhului Daniel. Situația i-a enervat pe unii lideri liberali, care se tem că viitorul șef al Secretariatului pentru Culte ar putea înclina balanța către sprijinirea anumitor culte, în defavoarea altora.

Important de precizat e că în PNL sunt mulți reformiști, evangheliști și membri ai altor culte religioase, or dacă în fruntea Secretariatului ar fi pus un om al patriarhului, aceste minorități ar putea fi defavorizate.

Opaschi „a avut un mandat echilibrat în care a făcut alocări bugetare pentru toate cultele fără să țină cont strict de ponderea demografică. Nu a fost perceput ca apropiat al vreunui cult”, a spus unul dintre ei, pentru G4Media.

Cine ar putea fi noul șef al Secretariatului pentru Culte

Sursele G4Media susțin că noul șef al Secretariatului pentru Culte ar putea fi Ciprian Olinici sau Mihai Firică.

Ciprian Olinici este directorul general al Trinitas TV, televiziunea oficială a Bisericii Ortodoxe Române. Evident, el e susținut puternic de Patriarhul Daniel. Dar acesta are și sprijinul unor lideri liberali din Moldova, printre care și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și șeful PNL Suceava. De altfel, Ciprian Olinici a absolvit Seminarul Teologic ,,Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași.

Mihai Firică a fost secretar de stat la Ministerul Culturii în perioada 2021-2021, iar acum e membru în Consiliul de Administrație al TVR din partea PNL. În trecut a lucrat mulți ani în presă, în Craiova.