Nelu Tătaru susține că în Capitală sunt 1.221 de paturi pentru pacienții COVID-19 / Despre cazul de coronavirus de la DSP Bucureşti: Nu a existat comunicare (VIDEO)
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, joi, că numărul de paturi din spitalele bucureștene pentru pacienții infectați cu coronavirus a ajuns la 1.221. Declarația a fost făcută după evaluările la Spitalul Județean Ilfov și la Spitalul Witing. Tătaru a precizat că va merge și la spitalul modular din Pipera, unde sunt 500 de paturi.
Ministrul liberal a mai afirmat că la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și Centrului de Coordonare se va discuta despre detașările voluntare ale medicilor în zonele cu răspândire puternică a infecției. Dacă acestea nu vor exista, cadrele medicale vor fi trimise de autorități.
„Am făcut evaluările la Sptalul Județean Ilfov, am făcut evaluările la Spitalul Witing, la Centrul de expertiză, urmând să merg și la spitalul modular din Pipera, unde sunt 500 de paturi. În total ar fi un cumul de 1.221 de paturi pentru necesarul Bucurestiului. Rămâne ca, la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și Centrului de Coordonare, să gestonăm zilele următoare și acele detașări voluntare, apoi involuntare în situația în care nu vom avea voluntari.
Ca o primă concluzie, e nevoie de o evaluare a tuturor DSP-urilor a tot ce înseamnă evaluarea paciențior care în două săptămâni de vid legslativ nu s-au regăsit internați sau sub controlul unui medic, precum și anchetele epidemiologice în desfășurare”, a declarat Nelu Tătaru.
Despre structura modulară de la Elias, Tătaru a afirmat: „Poate fi funcţională, mai rămâne să detaşăm personalul. În acest moment, noi avem aceste discuţii. După cum ştiţi, de două zile avem chiar şi pârghia legală să putem detaşa involuntar acest personal. S-a făcut întâi un apel pentru cei care sunt în specialităţi – boli infecţioase, epidemiologie, precum şi terapie intensivă”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Medic de la DSP București, infectat cu coronavirus. Ministerul Sănătății face verificări
Minirtul a mai anunțat că un medic de la Direcția de Sănătate Publică din București, „o instituție-cheie în lupta cu epidemia de coronavirus”, a fost testat pozitiv. El a precizat că a mers acum la DSP București pentru a vedea situația celorlalți angajați și că acolo sunt 70 de angajați din 250, cât ar fi necesar.
Situația de acolo va fi evaluată în detaliu zilele următoare de către Ministerul Sănătății.
„Dintr-o anchetă preliminară, doamna doctor depitată pozitiv a avut cinci contacți direcți, acum toți în izolare, și 14 care s-au autodenunțat ca fiind contacți direcți, urmând ca azi să fie testați. A anunțat luni că e pozitivă în contextul în care de vineri s-a simțit rău și a stat acasă până luni. Urmează ca, în zilele viitoare să ajungă o echipă de la minister, care să evalueze ancheta și contextul în care s-a desfășurat ancheta”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul a mai afirmat că i s-ar fi părut normal să fie informat chiar de luni în legătură cu această situație: „N-a fost o comunicare, nu că a fost o comunicare deficitară”.
Tătaru a mai precizat că nu are informații că patru dintre medicii epidemiologi de la DSP București și-au dat demisiile.
Focar de COVID-19 la un cămin de bătrâni din Sectorul 1
Ministrul Sănătății s-a referit și la căminul de bătrâni din Sectorul 1, care s-a transformat în ultima săptămână în focar de coronavirus.
Direcția de Sănătate Publică București a refuzat să testeze imediat rezidenții internați. Tătaru a explicat faptul că „în primele trei zile nu putem avea un test concludent” și că de acum vor fi testați toți bătrânii.
„5,6 zile este timpul în care avem viralitatea accentuată. Este timpul în care putem avea un test concludent. În primele două-trei zile nu avem un test concludent. Falsele negative pot fi pozitive peste două zile. Deci orice testare este o stare de fapt. Haideţi să o facem în momentul când este cel mai probabil să o facem foarte corect.Au mai fost cazuri în alte cămine de bătrâni în care s-a detașat personal de specialitate să poată urmări bătrânii. Dacă prezentau simptome, erau internați”, a mai declarat ministrul.
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, ceruse demiterea șefei DSP București, pe care o acuza de proasta gestionare a epidemiei: „Tătaru trebuie să o demită ACUM pe șefa DSP București și să ia măsuri URGENT la căminul de bătrâni pentru a nu avea și mai mulți morți! Trebuie să testeze toți bătrânii, dar și personalul ! Are toate pârghiile legale la dispoziție! Să tacă și să nu facă nimic este o crimă!”.