Fostul ministru Nelu Tătaru, președinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, a declarat că PNL așteaptă de la USR-PLUS „un profesionist” alături de care să poată continua activitatea la Ministerul Sănătății. Într-o intervenție telefonică la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, luni, liberalul a afirmat că „viitorul ne va arăta cum va merge această coaliție”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă are ce să îi reproșeze lui Vlad Voiculescu, demis recent de la Ministerul Sănătății, deputatul PNL Nelu Tătaru a declarat: „Eu nu vreau să îi reproșez absolut nimic, vreau ca fiecare dintre noi, când ajungem pe acel scaun, să încercăm să dăm cel mai mult din ce putem da pentru a face față unei situații de criză. Cred că fiecare am vrut sau am plecat cu ideea că ne aducem aportul într-o situație grea. Eu sper că acestea au fost și gândurile domnului ministru Voiculescu. Fiecare trecem de o perioadă în care suntem miniștri. Cred că ar trebui să nu ne cramponăm de un moment în care aruncăm tot felul de lucruri”.
Întrebat dacă există vreo șansă ca PNL să facă un schimb de portofolii cu USR-PLUS astfel încât Ministerul Sănătății să se întoarcă la liberali, fostul ministru Nelu Tătaru a afirmat: „În acest moment se discută o coaliție stabilă, în care doar un ministru a fost demis. Este un portofoliu care se află la USR-PLUS și noi sperăm ca USR-PLUS să ne dea un profesionist cu care să putem continua activitatea la Ministerul Sănătății. Restul, viitorul ne va arăta cum va merge această coaliție”.
În aceeași emisiune, Nelu Tătaru a vorbit și despre cea mai recentă controversă iscată de Vlad Voiculescu, cea privind raportarea deceselor.
Referitor la cele două platforme oficiale Alerte MS și Corona Forms, el a explicat: „Cred că la supărare spunem multe lucruri pe care nici nu le putem proba. La începuturile pandemiei, Ministerul Sănătății avea platforma Alerte MS. Acolo se raporta statistic numărul de decesele, pe care le raportau spitalele în fiecare zi. Din octombrie, avem platforma Corona Forms. În platforma Corona Forms avem pacienții decedați, cu cod numeric personal, nominal, care sunt verificați de raportările spitalelor de către Direcțiile de sănătate publică, care în funcție de faptul că sunt infectați SARS-CoV-2 sau au făcut boala COVID-19 în contextul altor comorbidități, în urma unor anchete epidemiologice, dau și cauza decesului. Dacă este de SARS-CoV-2, prin boala COVID-19, sau prin altă boală care a dus la deces”.
„În Alerte MS, nu sunt nominal dați pacienții și ei pot fi uneori chiar și dublați. Sunt pacienții decedați, fără cauza decesului, decât trecuți ca și infectați SARS-CoV-2 și poate raportați la acel moment fără a face ancheta epidemiologică de către DSP. Dacă țineți bine minte, anul trecut erau discuții că sunt prea mulți pacienți decedați Covid – anul acesta văd că sunt total invers, prea puțini pacienți decedați Covid. Cred că ar trebui să ne ocupăm mai mult de pandemie decât de a arunca perdele de fum”, a adăugat Nelu Tătaru.