Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Transmiterea comunitară a COVID-19 s-a accentuat în România în ultimele zile, dar nu într-un mod exponențial. E nevoie de prelungirea stării de alertă

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Transmiterea comunitară a COVID-19 s-a accentuat în România în ultimele zile, dar nu într-un mod exponențial. E nevoie de prelungirea stării de alertă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Transmiterea comunitară a COVID-19 s-a accentuat în România în ultimele zile, dar nu într-un mod exponențial, susține Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, care a explicat că este de așteptat că bilanțul infecțiilor de coronvairus să crească în următoarea perioadă, dar controlabil, motiv pentru care „ne trebuie și stare de alertă”.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, despre accentuarea transmiterii comunitare a COVID-19 în România

„Gândiţi-vă că am avut două weekenduri mari la rând, de vineri până luni seara. Şi am avut şi o aglomerare populaţională în diferite zone ale ţării. S-a trăit acea senzaţie de libertate, am avut o accentuare a transmiterii comunitare. Mă refer nu exponenţial, deocamdată, dar am avut o creştere iar acum noi ne pregătim de astăzi la a treia sesiune de relaxări şi atunci trebuie să ne gândim că în următoare perioadă va creşte, dar controlabil, numărul de cazuri. De aceea ne trebuie şi stare de alertă. Sunt zile cum a fost ieri, duminică, în care au fost recoltări mai puţine, testări mai puţine, dar sper astăzi să avem o scădere a numărului de cazuri noi. Urmează să evaluăm tot ce înseamnă întreaga săptămână trecută şi să ne pregătim după al treilea val de relaxări pentru săptămâna care urmează”, a afirmat Nelu Tătaru, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății a explicat că „toate cazurile se vor discuta particular, în funcţie de creşterea numărului de cazuri, vedem unde au crescut, vedem care sunt focarele, le izolăm şi restricţiile vor fi doar acolo. Deocamdată ne pregătim pentru a treia serie de relaxări şi fac în continuare apel către populaţie să păstrăm acea precauţie, să avem acea distanţare fizică”.

Președintele Iohannis cere prelungirea stării de alertă. PSD va lua, luni, o decizie finală în acest sens

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că se impune prelungirea stării de alertă și că virusul e încă prezent în comunitate.

„Vedeți că sunt măsuri care, probabil, vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, și sper să meargă așa, atunci vom avea după două săptămâni încă o fază de relaxare. Ne gândim să mai permitem și alte activități, care chiar acum încă nu sunt posibile. Ca de exemplu, portul măștii sau distanțarea, sau ordinele comune ale miniștrilor ca să reglementeze anumite domenii, în domeniul medicinei, în domeniul învățământului șamd. Aceste sunt necesare în continuare, ele reglementează, nu afectează viața oamenilor, în sensul că nu permit activități. Până la urmă, aproape toate activitățile vor fi posibile, dar fără acest instrument niciun guvern nu poate să reacționeze atunci când apare o problemă”, a afirmat șeful statului.

Cu toate acestea, PSD a anunțat că este exclus să încuviințeze prelungirea stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile, precum și căva lua o decizie finală cu privire la votul dat în acest sens în ședința Comitetului Executiv Național de luni.

„Am venit cu o decizie până la următorul Comitet Executiv, care va avea loc luni, când vom lua decizia finală.E exclus caPSDsă voteze o prelungire a stării de alertă, în forma ultimelor 30 de zile.Mai exact, colegii mei au venit cu câteva propuneri clare către Guvern, respectiv când vor veni cu cererea de încuviințare a stării de alertă să cuprindă redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID, care nu au avut pacienți în ultima lună.Exclus continuarea procedurii de achiziții publice fără licitație sau angajări prin derogare de la lege.În schimb, considerăm că e necesară obligativitatea purtării de măști, cu respectarea limitării numărului de persoane pentru evenimente și, desigur, distanțarea socială”, a declaratMarcel Ciolacu, tot săptămâna trecută.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”