Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut o serie de declarații, miercuri, începând de la ora 15. Precizările demnitarului vin în contextul în care, potrivit bilanțului prezentat astăzide către Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României au fost depistate încă2.958 de cazuri de COVID-19. Totodată, în ultimele 24 de ore cuprinse în raport, au fost înregistrate82 de decese în rândul persoanelor testate pozitiv pentru noul coronavirus, iar numărul pacienților infectațicare sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă a ajuns la612.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
- Același trend ascendent care ne aduce astăzi la un număr de 2.958 de cazuri noi depistate infectate SARS-CoV-2 și în același timp și o capacitate de 612 persoane în Terapie Intensivă, din care 199 se află pe ventilație mecanică invazivă.
- Este un moment pe care îl aducem sau îl readucem în atenția tuturor pentru a specifica că menținem același trend ascendent, în pofida acelor rigori sau acelor precauții pe care le-am impus și trebuie respectate în vederea limitării, scăderii numărului de cazuri noi prin transmiterea în comunitate.
- Revin, în acest moment, cu aceleași solicitări pe care le-am făcut și în ultima perioadă, de a respecta aceste restricții. În perioada imediat următoare, în spitale și în DSP-uri, vor exista acele evaluări încrucișate pentru a putea remarca dacă există acea capacitate pentru fiecare din cei care lucrează în aceste spitale pentru a putea da acea asistență medicală de care avem nevoie.Sistemele medicale încă rezistă, dar recomandarea noastră este de a nu forța aceste sisteme medicale.
- Am reevaluat și am relaxat niște activități la 1 septembrie. Acele relaxări s-au desfășurat în condițiile unor norme. Acum, când acest indice a trecut de acel 1,5, am fost nevoiți să restricționăm aceste activități. În măsura în care aceste indicatoare, acest indici ai noștri, vor reveni, prin respectarea regulilor, sub 1,5, vom reveni și noi în momentul în care vom redeschide aceste activități.
- Unitățile medicale, cele reevaluate ieri în București și cele din toată țara, cele 226 de unități suport COVID au capacitatea de a adapta la numărul de cazuri care se adresează, dar, repet, sunt acele capacități care trebuie respectate. Personalul medical este același și de acum șapte luni, este același care a primit și 200 de cazuri pe zi, care primește și 3.000 de cazuri pe zi.
- Suntem în momentul pe care trebuie să îl gestionăm împreună. Avem un mesaj pentru corpul medical, care, deși obosit, în continuare este acolo și va da acea asistență medicală, dar avem în același timp și un mesaj pentru populație. Haideți să respectăm acele reguli!
- Comitetele județene pentru Situații de Urgență sunt cele care reevaluează permanent tot ce se întâmplă la nivelul localității respective și tot ce se întâmplă va da măsura rigorilor sau restricțiilor care se impun de la o zi, la alta. Avem momentul în care avem și personal medical infectat. Haideți să ne gândim că acest personal medical este cel care se expune. Haideți să ne gândim că acest personal medical trebuie să îngrijească și persoane infectate sau persoane ne-infectate COVID. Haideți să vedem că spitalele din București sunt cele care în acest moment pot suplini, dar vom fi nevoiți să trecem tot ce înseamnă capacitate către spitalele din provincie.
Eveniment - 04 nov, 14:22