Nelu Tătaru: La Spitalul Județean Focșani, managerul, depistat cu coronavirus, nu e de găsit. A luat laptopuri, documente și stă izolat într-un hotel / Unitatea medicală va avea, cel mai probabil, conducere militară (VIDEO)

Publicat: 12 04. 2020, 11:30
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru B1 TV, că în Focșani există mai mute focare de infecție cu coronavirus, care tind să conflueze. Acesta a mai susținut că autoritățile trebuie să depună eforturi pentru a izola aceste focare și pentru a identifica toți contacții persoanelor cu COVID-19. Tătaru a mai spus că ancheta epidemiologică de acolo este scăpată de sub control, iar la Spitalul Județean chiar managerul a ajuns să fie infectat. Acesta s-a izolat într-un hotel, luând cu el laptopuri și documente din spital. Cel mai probabil, a mai declarat ministrul, și Spitalul Județean Focșani va avea conducere militară, așa cum se întâmplă deja în Spitalele Județene din Suceava și Deva.

Spitalul Județean Focșani – Manager depistat cu coronavirus, de negăsit

Ministrul Sănătății a declarat că, în Focșani, există mai multe focare de infecție cu SARS-CoV-2, care tind să devină unul uriaș. Au fost afectate inclusiv cadre medicale de la Spitalul Militar, Spitalul Județean, ISU și angajați ai Jandarmeriei. La Spitalul Județean, managerul, depistat și el cu coronavirus, a luat laptopuri, documente, a închis biroul și s-a izolat într-un hotel. Dată fiind această situație și faptul că ancheta epidemiologică este scăpată de sub control, Spitalul Județean Focșani ar putea avea conducere militară, exact ca în Suceava și în Deva. Nelu Tătaru va lua o decizie în acest sens după ce va face propria verificare, luni, la fața locului.

„La Focșani, avem mai multe focare mici care tind să conflueze. E vorba de o transmitere comunitară extinsă, un nucleu de la Spitalul Militar, în care 35 de cadre medicale sunt afectate, am avut la Jandarmerie, la ISU personal afectat și la Spitalul Județean. La Spitalul Județean avem inclusiv managerul depistat pozitiv, care acum nu e de găsit. Mâine voi merge la Focșani, voi evalua situația și voi lua deciziile în consecință.

Din informațiile prefectului din Vrancea, a plecat, a închis biroul, a luat laptopuri, documente și stă izolat într-unul din hoteluri. Având în vedere situația medicală, cât și managerială, vom avea un alt management la nivelul Spitalului Județean Focșani.

Dacă vrem să punem bazele unei activități medicale în Spitalul Județean, vom merge pe o conducere militară. Avem o anchetă epidemiologică scăpată de sub control. În momentul în care pacienți pozitivi sunt în izolări pe la domicilii, hoteluri, în contextul în care nu am dat în acest moment decizia ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să fie la domiciliu sau în diverse locuri… Ei trebuie să fie internați pentru a fi supravegheați. E un focar în extensie, trebuie să izolăm acest focar, trebuie să izolăm focarele mici, trebuie să identificăm contacții”, a declarat Nelu Tătaru, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru: Peste 700 de cadre medicale, afectate de epidemia de COVID-19

Ministrul Sănătății a mai declarat că peste 700 de cadre medicale au fost infectate cu COVID-19, fapt ce scade numărul personalului care îi poate îngriji pe pacienții infectați. Personalul din spitale ar trebui să fie mai precaut, dat fiind că acum are materialele și echipamentele necesare, a mai spus Tătaru.

„Avem un deces al unei doamne asistente medicale de 58 de ani din Brașov, Spitalul Militar, care, după un tratament în Brașov și Sfântul Gheorghe, a fost transferată luni în București, Spitalul Colentina, iar acum două zile a decedat. Avea diabet zaharat tip II și alte comorbidități.

Avem, în acest moment, peste 700 de cadre medicale care sunt afectate. Majoritatea sunt cu o simptomatologie ușoară, medie sau asimptomatice, dar afectarea personalului medical înseamnă și o resursă umană, care ar trebui să-i îngrijească pe alții, în scădere. În acest context menționeză că, la nivelul unităților medicale, am recomandat și recomand și acum precauție, acum că am început să avem și echipamente, materiale, medicamente. Rămâne să avem acea precauție atât noi, ca și cadre medicale, când intrăm într-un sector COVID, cât și la contactul cu orice pacient care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe”, a afirmat ministrul Sănătății, pentru B1 TV.