Nelu Tătaru, la dezbaterea moțiunii depusă împotriva sa: Cât despre demisie, trebuia să mi-o ceară în martie – aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit marți în Parlament, la dezbaterea moțiunii depusă de PSD împotriva sa. El a susținut că este un om de onoare, dar nu demisionează acum pentru că asta ar fi incorect față de români și față de cadrele medicale, dat fiind că încă mai există o epidemie de coronavirus care trebuie gestionată. Tătaru a mai spus că adversarii politici ar fi trebuit să-i ceară demisia în martie – aprilie, „când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin această ţară”.
Nelu Tătaru, la dezbaterea moțiunii împotriva sa: Se dă o luptă acerbă pentru schimbarea unei structuri perdante. Nu e ușor, au început deja denigrările, dar eu sunt ambitios
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit marți în Parlament pentru a-și susține punctul de vedere la dezbaterea moțiunii simple depusă de PSD împotriva sa. Acesta a afirmat că i se par nedrepte acuzațiile ce îi sunt aduse, cu atât mai mult cu cât el încearcă să facă schimbări în sistemul sanitar românesc, iar acestea „s-au lovit de bariere”.
„Nu mi-am pus rude în consilii de administraţie, la Unifarm, la Antibiotice. Nu există autorizaţie din partea Direcției de Sănătate Publică pentru testarea pe câmp. Se vorbeşte despre demisia de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, să mi-o ceară în martie – aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin ţară. Am o onoare, voi avea în continuare, nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec acum”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de la tribuna Parlamentului.
Ministrul liberal a insistat că el încearcă să facă schimbări în sistemul medical, dar aceste eforturi „s-au lovit de bariere”: „În ultima luna se dă o luptă acerbă pentru schimbarea unei structuri perdante și nefuncționale. Să știți că nu este ușor, au început denigrările, articolele în ziare, au început de toate. Dar eu sunt ambitios”.
Cât despre acuzația că spitalele românești nu au capacitatea de a trata pacienții cu arsuri grave, Tătaru a explicat: „Sunt ministru de două luni şi jumătate, să nu călcăm pe un teren minat. Suntem la cinci ani de la un episod… Haideţi să gândim profesionist şi să nu călcăm pe memoria unor oameni”. Ministrul liberal a făcut astfel aluzie la incendiul din clubul Colectiv, cea mai mare tragedie din România postdecembristă, care a dus la moartea a 65 de persoane. Protestele masive care au urmat au dus la căderea Guvernului Ponta.
Ministrul Sănătății, vizat de o moțiune simplă depusă de PSD
Camera Deputaților dezbate marți moțiunea simplă numită ”Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, depusă împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Aceasta a fost inițiată de PSD și semnată de 93 deputați.
Social-democrații susțin că guvernanții liberali mint în legătură cu felul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus.
„După ce fostul ministru al sănătăţii a vrut să “privatizeze” sănătatea, actualul ministrul PNL al sănătăţii se ocupa de “tunuri”, “vânzări de masca fără bon”, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte “tunuri”, gen livrarea de Etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ. PNL minte! Ministrul Sănătăţii minte”, se mai arată în textul moțiunii.
Votul final va fi dat miercuri.
În ultima vreme, PSD a depus moțiuni simple împotriva mai multor membri ai Cabinetului Orban: ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sau ministrul de Interne, Marcel Vela. Au trecut toate.
Recent, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban în prima zi după ieșirea din starea de alertă.