Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, la 5 ani de la tragedia de la Colectiv, că România are tot 23 de paturi destinate pentru pacienții cu arsuri grave. Tătaru a precizat că lucrurile pentru tratarea marilor arși în sistemul sanitar din România s-au schimbat totuși, dar mult prea lent.
După 5 ani de la tragedia din Colectiv,situația în ceea ce priveștetratamentul pacienților cu arsuri grave s-a schimbat foarte puțin. O spune chiar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, țara noastră nu ar face față unei tragedii asemănătoare celei din 2015. Din păcate, ne regăsim în aceeași situație, cu doar 23 de paturi pentru acești pacienți cu arsuri grave.
„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată, gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea ‘marelui ars’ în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro. (…) Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele”, afirmă Nelu Tătaru, potrivit Hotnews.
Ministrul Sănătății mai precizează că anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, „dar am găsit toate proiectele mult întârziate”.
„Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitațiile de construcție pornite”, mai spune ministrul Sănătății.
Au trecutcinci anide la tragedia din clubulColectiv, dar rănile nu s-au închis. Zeci de familii îşi plâng încă morţii, ucişi de flăcările din 30 octombrie 2015. 65 de tineri şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a mistuit clubulColectiv.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
La cinci ani de atunci, troița din fața clubului mai amintește de cele 65 de vieți pierdute în flăcările de laColectiv. La fel și monumentul ridicat în fața clubului, în 2016 – un înger care își ia zborul spre cer, la baza căruia sunt gravate numele a 64 dintre victimele incendiului.
În rest, deci au trecut cinci ani, puține lucruri s-au schimbat. PotrivitRadio Europa Liberă, fosta fabrică Pionierul, incinta în care funcționa clubulColectiv, nu are nici acum autorizație de securitate la incendiu. Cu toate acestea, firmele care au închiriat spații acolo, își desfășoară în continuare activitatea fără probleme.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea