Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a lansat un nou apel către populație privind respectarea regulilor de protecție sanitară. Dacă le încălcăm, spune el, „putem avea tot felul de scenarii”. De la izbucnirea crizei sanitare și până în prezent, România a ajuns la un bilanț total de114.648 de cazuri confirmate de COVID-19 și 4.503 decese legate de această boală infecțioasă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Eu nu mă aștept la un «lockdown», eu mă aștept ca toată lumea să respecte niște reguli și niște precauții. Atât timp cât nu respectăm, putem avea tot felul de scenarii. În condițiile în care ne aflăm, cu o lună deosebit de dificilă prin reluarea multor activități, noi nu cerem decât respectarea acelor norme de aplicare a acelor reluări de activitate. Respectând aceste norme, avem o menținere în platou, în jurul a 1.500 de cazuri pe zi, urmând ca în a doua jumătate a lunii octombrie, după ce trecem această lună de foc, să putem să ne gândim și la o pantă descendentă. Dacă nu respectăm acele lucruri, vom vedea o creștere până spre 2.000 de cazuri pe zi și atunci vom trepidează și unitățile de primire urgențe, și terapia intensivă, precum și secțiile de boli infecțioase”, a declarat Nelu Tătaru, la vizitarea primului centru modular pentru copii cu boli grave.
Întrebat dacă România ia în calcul introducerea testării în cazul celor care vin din străinătate în țara noastră, ministrul Sănătății a răspuns: „Avem în studiu și avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului pe această temă astfel de decizii”. Referitor la cei care ar suporta costurile într-o astfel de situație, el a precizat: „Cel care se întoarce în țară”.
„Eu am mai specificat și la începutul acestei luni. Am avut reluarea activității în restaurante, reluarea activității în cinematografe, teatre, reîntoarcerea populației din concedii, aglomerarea transportului în comun, începerea anului școlar, campanie electorală, alegeri. Încă de la început am specificat că cel mai important moment este începerea școlii. Dacă am reușit și reușim să gestionăm începerea școlii cu modificările și adaptările pe care fiecare unitate școlară, prin consiliul de administrație, le face la fiecare săptămână, vedeți că vom putea duce și aceste alegeri. Rămâne același lucru esențial, haideți să păstrăm regulile, care s-au stabilit prin ordine comune”, a mai adăugat demnitarul.
Întrebat dacă ancheta efectuată la DSP București a scos la iveală eventuale nereguli, Nelu Tătaru a declarat: „Cele pe care le știam în majoritatea DSP-urilor în care am avut, să spunem, acele sincope. O organizare deficitară, sectoarele și compartimentele erau cele care nu aveau atribuții date pentru a-și putea desfășura activitatea, dar mă reîntorc, noi, după 1 octombrie, o să avem expus pe site organizarea DSP-urilor în cursul de forme din Ministerul Sănătății”.
Întrebat dacă România va produce Remdesivir, el a explicat: „Am avut o discuție, și astăzi după-amiază voi fi la Antibiotice Iași pentru a evalua. Din discuțiile preliminare, nu există linie tehnologică, nu avem încă posibilitatea”.