Descinderile, perchezițiile și audierile la DNA au devenit o rubrică obișnuită a jurnalelor de dimineață, astfel încât, în ultimul moment, ne trezim în fiecare dimineață cu DNA și încheiem ziua cu anunțul unui mandat de 30 de zile, scrie jurnalistul Florin Negrițoiu, pe Gândul.
DNA şi Laura Codruţa Kovesi pot acum să devină victimele propriului succes deoarece audienţa uriaşă pe care o face azi anticorupţia pune o presiune neaşteptată pe procurori. Jurnslistul Florin Negruțiu recomandă DNA-ului mai puțin rating și mai multă rigoare pentru ca procurorul șef, Codruța Kovesi, să mențină credibilitatea instituției pe care o conduce.
„Cum va arăta România după ce arestările se vor termina?”, se întreabă jurnalistul. În acest sens, descrie două curente de gândire, în spaţiul public românesc, diametral opuse.
1. România devine un teren viran, ţara e pârjolită, procurorii anihilează orice iniţiativă.
În acest caz, de frica mascaţilor, niciun politician nu-şi va mai asuma nicio decizie și nimeni nu va mai semna nimic, iar activitatea în administraţie şi în ministere va fi blocată. Niciun om de afaceri nu va mai investi în România, orice contract va fi susceptibil de corupţie. Aceasta este o teză alimentată insidios de politicieni.
2. Toată clasa conducătoare trebuie să ajungă la puşcărie, doar aşa România o să fie o ţară curată.
În acest caz. orice acţiune a DNA este aprobată 100 la sută, iar orice comunicat al Direcţiei devine literă de Evanghelie. În paralel, orice politician sau om de afaceri este suspect din start, pentru că „toţi fură”, orice acuzaţie din partea procurorilor devine verdict înainte de a ajunge în sala de judecată. Orice om bogat trebuie să fi comis o infracţiune, pentru că altfel nu se poate face avere în România, spune jurnalistul.
“Între cele două teze („republica procurorilor” vs „să-i aresteze pe toţi”) rămâne o întrebare neplăcută: publicul este chiar atât de inocent? Telespectatorul n-a luat/n-a dat o şpagă în viaţa lui, n-a pus/n-a cerut o pilă, n-a făcut o intervenţie? Clasa aceasta politică a ajuns la putere de capul ei sau a ajuns acolo votată fiind de nişte alegători pe care corupţia aleşilor i-a lăsat indiferenţi? Zeciuiala dată de firme la partid ca să-şi facă afacerile pe lângă instituţiile publice sau şpaga dată de micii întreprinzători la fiecare control ca să nu plătească inerentele amenzi sunt realităţi pe care orice om de afaceri le cunoaşte. Regulile sunt în aşa fel făcute, încât să permită abuzurile şi mita. Legile sunt croite de un Parlament care îşi foloseşte imunitatea în faţa Justiţiei şi în care condamnaţii penal pot vieţui bine mersi, fără a-şi pierde mandatul”, scrie jurnalistul.
„DNA decimează clasa politică, însă resetarea trebuie făcută la nivelul întregii societăţi, de fiecare, începând cu schimbarea exigenţelor despre el însuşi şi despre cei din jurul său. Cinstea şi integritatea se învaţă acasă şi în şcoală; ele trebuie să facă parte organic din noi. Iar faptul că azi şeful „Integrităţii” din România a fost băgat în dubă, cu mâna pe cap, ne arată unde suntem”, concluzionează Negruțiu.