Negocieri în cadrul USL: Liberalii vor mai multe funcţii de prefect decât social-democraţii

Publicat: 09 10. 2011, 15:22
Foto: stiri.rol.ro

Liberalii vor mai multe funcţii de prefect decât social-democraţii, după alegerile parlamentare de anul viitor, pentru a echilibra raportul de putere din cadrul Uniunii Social Liberale, potrivit Gândul.

Se pare că în cadrul negocierilor dintre Alianţa de Centru Dreapta şi social-democraţi, s-a pus şi problema modului în care vor fi împărţite prefecturile, în cazul în care USL va ajunge la putere.

Liberalii ar fi cerut ca, în judeţele unde social-democraţii obţin preşedintele de Consiliu Judeţean, funcţia de prefect să revină celor de la ACD.

Cei de la Uniunea Social Liberal au stabilit deja ca Partidul Social Democrat să aibă candidaţi pentru 22 de preşedinţii de Consiliu Judeţean, în timp ce Alianţa de Centru Dreapta are numai 19 candidaţi pentru aceste funcţii.

Din start, cei care sunt avantajaţi sunt social-democraţii patronaţi de Victor Ponta, care au deja în funcţie nu mai puţin de 16 preşedinţi de Consiliu Judeţean, în timp ce liberalii au doar cinci.

Acesta nu este însă singurul dezavantaj de care au parte membrii Partidului Naţional Liberal. Deşi în Uniune, numărul de candidaţi este relativ egal, cei din Alianţa de Centru Dreapta pornesc cu şansa a doua în multe judeţe la alegerile locale. Asta pentru cei mai mulţi au fost repartizaţi în fiefuri ale baronilor democrat-liberali.

Aşa că liberalii s-au decis să echilibreze situaţia şi cer mai multe funcţii de prefect, o solicitare care nu este însă pe placul multor baroni locali ai PSD.

Unul dintre ei este şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Jurnaliştii de la Gândul scriu că acesta vrea să se menţină schema care a existat în timpul guvernării alături de PDL şi care stabilea prefectul în funcţie de culoarea politică a preşedintelui de Consiliu Judeţean.