Năsui (USR): Plafonarea adaosului pentru a reduce prețurile e o prostie care va duce la penurie. Guvernanții pot face ”Zero taxe pe salariul minim”, dar ei preferă să ne taxeze la sânge și să mimeze că vor să ne ajute

Năsui (USR): Plafonarea adaosului pentru a reduce prețurile e o prostie care va duce la penurie. Guvernanții pot face ”Zero taxe pe salariul minim”, dar ei preferă să ne taxeze la sânge și să mimeze că vor să ne ajute
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, a susținut că plafonarea adaosului comercial, impusă de Guvernul Ciolacu printr-o Ordonanță de Urgență la 14 alimente de bază, este o prostie care va duce la penurie.

Năsui a mai spus că o măsură precum ”Zero taxe pe salariul minim” ar valorifica munca și ar crește puterea de cumpărare a românilor. Numai că PSD și PNL „preferă să ne taxeze la sânge și să se prefacă că vor să ne ajute”.

Năsui, lecție pentru Ciolacu despre cerere, ofertă, prețuri și adaos comercial

Deputatul USR și-a început o postare pe Facebook cu o lecție pentru premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD: prețul nu se stabilește în funcție de adaos, ci în funcție de cerere și ofertă; adaosul se stabilește în funcție de preț, iar dacă cu un anumit preț un produs e profitabil, el se va produce, dacă nu e, nu se va mai produce.

„Să zicem că sunteți un antreprenor care a muncit și a produs cireșe. Iar în momentul în care ați sosit la piață vedeți că alți producători nu prea au făcut cireșe anul acesta. Oferta de cireșe este deci foarte mică. Atunci automat, consumatorii de cireșe vor licita pe acele cireșe și prețul va fi mare. Costul de producție al cireșelor este același, dar prețul de vânzare fiind mare, adaosul va fi mare.

Să luăm și cazul corolar acestuia, dacă ajungeți la piață și vedeți că foarte mulți producători au produs cireșe anul acesta. Oferta de cireșe va fi foarte mare. Atunci prețul va fi mult mai mic. Costul de producție fiind același, adaosul va fi mult mai mic. Poate fi și negativ. Dacă sunt foarte multe cireșe anul acesta în piață, producătorii le vor vinde și sub prețul de producție doar ca să își minimizeze pierderile.

Plafonarea adaosului pentru a reduce prețurile este o prostie. O prostie care va duce la penurie și/sau la ocolirea producătorilor din România. Nu de alta, dar plafonarea poate fi foarte ușor ocolită prin import”, a explicat fostul ministru în postarea sa.

Năsui: Guvernanții ne taxeze la sânge și se prefac că vor să ne ajute

În loc de plafonarea adaosului comercial, a continuat acesta, Guvernul ar fi trebui să reducă din taxarea pe muncă, aceasta fiind foarte mare în România. Numai că, spune Năsui, PSD și PNL preferă să facă fix invers: să crească taxele, apoi să mimeze cum îi ajută pe români.

„Analfabetismul economic al unei clase politice duce la suferință pentru toată țara.

Dacă politicienii ar fi vrut să ieftinească produsele, trebuia să încurajeze cât mai mult oferta. Adică să nu mai impună o taxare imensă pe muncă care gonește românii din România. Pot face Zero taxe pe salariul minim, o măsură care ar valorifica munca și ar crește puterea de cumpărare a românilor. Dar ei preferă să ne taxeze la sânge și să se prefacă că vor să ne ajute”, a mai scris Claudiu Năsui, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`