Liberalii dau semne că nu au înțeles mare lucru din lecția pe care alegătorii le-au dat-o în duminica alegerilor. După eșecul răsunător înregistrat la parlamentare, vechii liberali și foștii democrat-liberali au început să se certe pe funcțiile din noul Parlament, în loc să se gândească împreună la o strategie de relansare a partidului.
În urma scrutinului din 11 decembrie, liberalii au obținut 99 de mandate, dintre care 30 de senatori. Din aceste 99 de mandate, 40 au revenit foștilor pedeliști, iar restul vechilor liberali. Totuși, se pare că membrii proveniți din fostul PDL au pretenții la o împărțire paritară a funcțiilor politice la nivelul celor două camere ale Parlamentului, arată stiripesurse.ro, care citează voci din cadrul partidului.
Astfel, dacă șefia grupului PNL de la Senat ar urma să le revină vechilor liberali, foștii pedeliști vor ca Adriana Săftoiu să conducă grupul parlamentar de la Camera Deputaților. Primii, în schimb, nu sunt dispuși să renunțe cu una cu două.
Actualul șef de grup, Eugen Nicolăescu, mai vrea un nou mandat, iar Mihai Voicu, acum deputat de Diaspora, nu și-a diminuat propriile aspirații după înfrângerea în fața lui Ludovic Orban în vechea legislatură. Ambiții similare are și parlamentarul de Timiș, Ben Oni Ardealean. Noul secretar general, Marian Petrache are propriile sale calcule și-l împinge în față pe liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican. Cu ideea cochetează și actualul lider interimar al partidului, Raluca Turcan, acum proaspăt deputat.
Și conducerea grupului PNL de la Senat este intens vânată. Inițial, postul trebuia să-i revină Alinei Gorghiu, dar rezultatul alegerilor au determinat-o să demisioneze de la șefia partidului și să decline această ofertă. Totuși, se pare că ei i-ar putea reveni un post de vicepreședinte în conducerea Senatului.
Favoritul pentru conducerea liberalilor din Senat este Răducu Filipescu, liderul PNL Călărași, susținut de Marian Petrache. Intenții de candidatură au și Ion Popa, fostul lider de grup în legislatura 2012-2016, dar și Cătălin Predoiu.