Un raport de evaluare al Comisiei de la Jilava dezvăluie cum îşi petrece Adrian Năstase timpul în închisoare. A susţinut dezbateri, a scris două cărţi şi i-a influenţat pozitiv pe ceilalţi deţinuţi. Acestea sunt activităţile care i-au adus fostului prim-ministru reducerea pedepsei cu 45 de zile.
Adrian Năstase a avut parte de o perioadă foarte încărcată în penitenciar. A luat parte la nu mai puţin de 9 dezbateri, majoritatea pe teme politice, şi a susţinut o conferinţă. Le-a vorbit deţinuţilor despre platforma de eLearning, dar şi despre viaţa de familie.
În plus, Adrian Năstase nu şi-a neglijat nici pasiunea pentru literatură. În cele 7 luni de când se află după gratii, a scris două cărţi, dar şi o lucrare ştiinţifică, activităţi care i-au convins pe specialiştii penitenciarului că merită să fie eliberat din închisoare mai devreme.
„Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihologică, implicându-se în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate. Ca urmare acestui lucru, dar şi a redactării lucrării ştiinţifice a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”, citează raportul publicat de Gândul.
Şi evaluarea psihologică a politicianului a ieşit în favoarea lui Adrian Năstase.
„Personalitate structurată, cu nivel înalt de coeziune. Adaptare matură, obiectivă, bazată pe un sistem de valori social morale generale. Este orientat spre certitudinea pe care o oferă ordinea deja stabilită. Valorifică trecutul”, mai scrie în raportul Comisiei de la Jilava.
Fostul premier va afla însă pe 12 februarie dacă şi judecătorii sunt de acord cu eliberarea sa.