Motivare CCR: Comasarea alegerilor ar crea dificultăți la vot. Mandatele aleșilor locali nu pot fi prelungite
Motivarea Curţii Constituționale privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale trebuie să fie publicată vineri în Monitorul Oficial. Vor fi cunoscute astfel motivele care au stat la baza deciziei de neconstituţionalitate a Legii.
Informaţii din document au fost aflate de jurnaliştii de la Evenimentul Zilei şi prezentate la B1 TV, în emisiunea Ultimul Cuvânt. Două dintre motivele respingerii legii au fost: mandatele aleşilor nu pot fi prelungite, iar românii nu vor reuşi să voteze pe atâtea multe buletine într-o singură zi.
Motivarea Curţii Constituţionale debutează cu identificarea mai multor probleme de fond în alcătuirea proiectului alegerilor comasate. Magistraţii arată că legea încalcă mai multe dispoziţii care sunt prevăzute în Constituţia României.
„Autorii sesizării susţin că Guvernul nu îşi poate angaja răspunderea asupra unor proiecte de lege ce vizează domenii ce fac obiectul legilor organice… Mai mult, câtă vreme ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile electorale, cu atât mai mult legile care reglementează aceste drepturi nu pot fi modificate prin procedura angajării răspunderii…Legea criticată, modificând cu mai puţin de un an înaintea alegerilor procedura de desfăşurare a acestora, se abate de la dispoziţiile invocate. O asemenea modificare legislativă intempestivă poate fi de natură să creeze dificultăţi suplimentare autorităţilor însărcinate cu aplicarea sa, sub aspectul adaptării la procedura nou instituită şi operaţiunile de ordin tehnic pe care aceasta le presupune”, se arată în motivarea CCR.
În afara excepţiilor de fond, magistraţii Curţii Constituţionale au mai identificat şi o serie de probleme de natură organizatorică.
„Exprimarea opţiunii pe 6 buletine… va presupune creşterea exponenţială a timpului necesar votării pentru fiecare cetăţean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele 3 urne”, se mai arată în motivare.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Prin această adresă, magistraţii se arată îngrijoraţi că scrutinul va dura mai mult decât se preconizează şi nu toţi votanţii vor reuşi să-şi exercite dreptul garantat prin lege până la închiderea urnelor. Mai mult, magistraţii găsesc procedura de vot prea complicată pentru o persoană care trebuie să petreacă în cabina de vot doar câteva minute.
„Complexitatea operaţiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voinţa lor, nu vor reuşi să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor”, mai spus magistrații.
Neconstituţională este şi prelungirea mandatului aleşilor locali cu şase luni.
„Având în vedere că mandatul Camerei Deputaţilor şi Senatului expiră în noiembrie 2012 şi că, potrivit art.63 alin.(2) din Constituţie, alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului, rezultă că organizarea, la aceeaşi dată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale va duce la prelungirea mandatului aleşilor locali, iar, potrivit textului din lege, durata mandatului se va prelungi mai mult, până la data validării noilor aleşi. Cauza prelungirii mandatelor nu se încadrează în nici una dintre situaţiile menţionate de Legea nr.215/2001, cauze care justifică, potrivit Constituţiei, prelungirea mandatelor aleşilor, încălcând, prin urmare, principiul periodicităţii alegerilor şi dispoziţiile art.1 alin.(5) din Constituţie, care consacră obligaţia respectării Constituţiei, supremaţiei sale şi a legilor”, mai declară CCR.
Cu alte cuvinte, procedura de vot trebuie să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa alegătorilor libertate deplină pentru a-şi exprima voinţa şi a decide în cunoştinţă de cauză.
Prima reacţie în urma motivării magistraţilor Curţii Constituţionale a venit de la ministrul de Interne, Traian Igaş.
„Eu nu am văzut încă motivarea Curţii Constituţionale. Sigur că deciziile curţii constituţionale trebuiesc respectate şi acest lucru îl vom face şi noi, vom respecta această decizie. În altă ordine de idei, e clar că ne îndreptăm spre alegeri separate. Şi anume: în iunie vom avea alegerile locale, încă nu am stabilit data, urmează să stabilim data la care se vor organiza aceste alegeri, iar în noiembrie, categoric, vom avea alegeri parlamentare. În acest context, sunt convins că opoziţia, care a intrat în grevă în această săptămână, va trebui să revină la sentimente mai bune, să vină în Parlament, să legiferăm”, a declarat ministrul.