UPDATE, 24 iunie, ora 13.45 – Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, a fost adoptată de Camera Deputaților.
Deputații se vor pronunța, miercuri, prin vot, asupra moțiunii simple depuse de aleșii PSD împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Ședința este programată să înceapă la ora 10.00.
Intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, moțiunea a fost dezbătută, marți, în plenul Camerei Deputaților, unde și-a prezentat punctul de vedere și ministrul Nelu Tătaru. Aleșii PMP și UDMR au anunțat că nu vor vota moțiunea.
În textul moțiunii, semnatarii îl acuză pe ministrul Sănătății că minte în legătură cu felul în care a fost gestionată criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus.
”După ce fostul ministru al sănătăţii a vrut să “privatizeze” sănătatea, actualul ministrulPNLal sănătăţii se ocupa de “tunuri”, “vânzări de masca fără bon”, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte “tunuri”, gen livrarea de Etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ.PNLminte! Ministrul Sănătăţii minte. (…) Minte personalul medical care nu a avut materialele de protecţie, minte personalul medical care aşteaptă stimulentele, minte personalul medical legat de plata orelor suplimentare şi a sporurilor. (…) Minte populaţia României!Minte populaţia Bucureştiului! Minte că se testează populaţia”, au notat contestatarii lui Tătaru care au cerut demisia acestuia.
În replică, ministrul Sănătății a susținut că ar fi nedrept față de populație și față de cadrele medicale să demisioneze în acest moment și a susținut că că adversarii politici ar fi trebuit să-i ceară demisia în martie – aprilie, „când se căuta cineva pentru carnea de tun, să meargă prin focare prin această ţară”.
„La punctul trei se vorbeşte de demisie de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, aş fi vrut să mi-o ceară cineva în martie – aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare şi în această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare. Nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în aceste momente”, a spus Tătaru de la tribuna Parlamentului.
În ceea ce privește acuzațiile că ar fi blocat testarea populației din București, ministrul a declarat că nu a interzis și nu va interzice nicio testare, atâta vreme cât aceasta este făcută în baza unui protocol, respectând anumite proceduri și într-un cadru securizat din punct de vedere medical.
La rândul său, Nelu Tătaru i-a acuzat pe semnatarii moțiunii simple că au recurs la astfel de acțiuni politice prea repede, în condițiile în care „medicalul încă nu şi-a revenit”.
Nu este prima dată când un ministru liberal este vizat de o moțiune simplă. În ultimele luni, opoziția a făcut astfel de demersuri împotriva mai multor membri ai Guvernului Orban. Este vorba despre ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sau ministrul de Interne, Marcel Vela.Toate aceste moțiuni simple au trecut.
Totodată, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat recent că social-democrații pregătesc o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care o vor depune în prima zi după ieșirea din starea de alertă.