Guvernul Dăncilă a devenit ISTORIE! Moțiunea de cenzură a TRECUT: 238 de parlamentari au votat pentru înlăturarea PSD de la putere

Publicat: 10 10. 2019, 14:34
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat că prima rundă de consultări la Controceni, pentru formarea noului Guvern, va avea loc chiar de vineri, de la ora 11.00. Și asta pentru că există probleme care necesită rezolvare urgentă. Iohannis a subliniat că, totuși, bătălia cu PSD nu s-a terminat, așa că românii TREBUIE să meargă la vot. (Detalii AICI)

UPDATE: Președintele USR, Dan Barna, a declarat că parlamentarii Uniunii au votat pentru rezolvarea crizei politice, nu pentru continuarea ei și nici pentru ca Dăncilă să fie înlocuită cu Ponta: „Nu am votat împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere. Nu am votat pentru guverne care să continue criza politică. Am votat pentru claritate şi rezolvarea crizei. Privim spre viitor. Soluţia sunt anticipatele”. (Detalii AICI)

UPDATE: „Am salvat România și social-democrația de cel mai ciudat lider”, a declarat preșeidntele Pro România, Victor Ponta, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată. (Detalii AICI)

UPDATE: Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că el va fi propunerea de premier din partea PNL, dacă partidul va fi chemat să formeze Guvernul. Acesta a mai spus că liberalii își doresc un Guvern suplu, de maxim 16 miniștri. (Detalii AICI)

UPDATE: Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, după ce guvernul PSD a picat la moțiunea de cenzură, că „s-a încheiat epoca Dragnea”. (Detalii AICI)

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut. Opoziția a reușit să strângă peste 233 de voturi, atât cât era necesar ca demersul să fie un succes.

238de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului Dăncilă. Alte cinci voturi au fost contra moțiunii.

În timpul dezbaterilor pe moțiune, Dan Barna a explicat motivele pentru care trebuie declanșate alegerile parlamentare anticipate: „În situațiile de criză, soluția e întorcerea la popor. Sunt trei motive: componența actuală a Parlamentului nu mai reflectă voința cetățenilor. Al doilea motiv: realizarea unei majorități care să asigure funcționarea normală e practic imposibilă. Cum ar putea funcționa o majoritate cu șase partide? Al treilea motiv: avem nevoie de o reformă majoră a statului azi!”.

Deputatul PMP Marius Pașcan a declarat în Parlament, în timpul susținerii moțiunii de cenzură, că Guvernul PSD și premierul Dăncilă se fac responsabili de îndatorarea țării la „dobânzi năucitoare”, care îndatorează două generații de acum înainte.

„Guvernul a călcat în picioare așteptările unei țări întregi. E ultima dată când un premier ilegitim îndrăznește să mai amenințe cu dosare penale ca pe vremea lui Dragnea. Moțiunea de cenzură e șansa de a reveni la o normalitate de tip european”, declarase, la rândul ei, Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL.

Afară, câteva persoane au manifestat în fața Parlamentului, cerând depolitizarea instituțiilor statului.