Moțiune simplă împotriva ministrului de Externe din Republica Moldova. Aureliu Ciocoi declarase anterior că Rusia a avut rol de pacificator în războiul de pe Nistru

Publicat: 13 02. 2020, 13:25
foto: Facebook

Formațiunile conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase au înaintat o moțiune simplă împotriva lui Aureliu Ciocoi, ministrul de Externe din Republica Moldova, care a declarat că armata rusă „nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge”.

Totul a început atunci când Aureliu Ciocoi a fost întrebat dacă războiul pentru integritatea Republicii Moldova din 1992 a fost un „război civil”, așa cum afirma predecesorul său din guvernul Maia Sandu, Nicu Popescu, sau o agresiune a Rusiei. (Detalii AICI)

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a încercat să explice declarația ministrului și a susținut că Ciocoi s-a referit la misiunea de pacificare, deși la acel moment pe Nistru nu existat niciun pacificator. (Detalii AICI)

Astfel, potrivit Deschide.md, fracțiunile PAS și PPDA înaintează moțiune simplă asupra activității ministerului de externe și integrării europene.

„Politica externă a Republicii Moldova se face haotic. Unele declarații făcute de ministrul de externe sunt iresponsabile, sfidătoare și condamnabile (…) Eforturile ministrului de externe, a președintelui și a Guvernului sunt îndreptate spre Uniunea Euroasiatică. Se cunoaște că este o politică falimentară”, a declarat deputatul Chiril Moțpan.

Mai mult, acesta îl acuză pe Aureliu Ciocoi că nu ar face nimic altceva decât să execute ordinele lui Igor Dodon, care, de fapt, nu are nicio atribuție legală în acest sens.

Potrivit legii, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel putin 15 deputați. Aceasta poate fi adoptată cu votul majorității deputaților prezenți.