Monumentul Eroilor Sovietici din Arad ar putea fi demontat. Consilier: „Cred că în 2022 armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare”

Publicat: 10 05. 2022, 13:54
Actualizat: 10 05. 2022, 13:58
Monumentul Eroilor Sovietici din Arad ar putea fi demontat. Un consilier local pregătește o hotărâre în acest sens. Captură Video - Focus PrimaTV / YouTube

Un consilier local din Arad vrea demontarea Monumentului Eroilor Sovietici din municipiu. „Cred că în 2022 armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare”, a spus Siegfried Mayer. El și colegii săi urmează să vină cu un proiect de hotărâre în acest sens.

Arad: Monumentul Eroilor Sovietici ar putea fi demontat

Siegfried Mayer (USR) a susținut că el și colegii lui vor propune demontarea monumentului şi eventuala amplasare a acestuia în Cimitirul Pomenirea, unde există morminte ale sovieticilor care au murit în al Doilea Război Mondial.

„Analizăm care este cea mai corectă variantă pe care să o prezentăm în Consiliul Local. Acel monument este un elogiu adus aşa-numiţilor eliberatori ruşi şi nu mai este de actualitate dacă ne uităm ce se întâmplă în Ucraina. Dacă în anii ’50 conducerea comunistă a Aradului a decis să aducă un omagiu acestei armate, eu cred că în 2022 armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare”, a declarat Siegfried Mayer, pentru Agerpres.

Mayer e membru fondator al Asociaţiei ”Aradul Civic”, ONG care a amenajat un depozit şi un magazin prin care oferă gratuit refugiaților ucraineni îmbrăcăminte, alimente, produse de igienă sau medicamente.

Monumentul Eroilor Sovietici e amplasat în cartierul Aradul Nou din 1951, iar autorul e necunoscut. Acesta a fost ridicat în memoria soldaţilor sovietici căzuţi în luptele din septembrie 1944 date pentru eliberarea Aradului.

Alte monumente demolate. „Gunoiul sovietic nu îşi are locul în frumosul nostru oraș”

Amintim că, la finele lunii trecute, Consiliul Local din Cernăuți a adoptat decizia de a demola două monumente sovietice.

„Gunoiul sovietic nu îşi are locul în frumosul nostru oraș. Ucraina nu este Rusia, avem proprii noștri oameni de știință, artiști, obiceiuri! Trebuie să-i prețuim pe ai noștri”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a Consiliului. Tot acolo au fost postate și clipuri filmate în timpul demolării.

De asemenea, Kievul a demolat monumentul cunoscut ca „Prietenia popoarelor”, inaugurat în  980 pentru a celebra unitatea poporului ucrainean și rus sub auspiciile Uniunii Sovietice.