Monica Macovei: Voiculescu, Fenechiu, Chiuariu candidează. USL nu a scăpat de candidații corupți sau de cei care au colaborat cu securitatea

Publicat: 07 12. 2012, 08:30

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat, într-un interviu pentru România liberă, modul în care USL a tratat desemnarea unor noi şefi ai Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Macovei s-a aflat la Cluj pentru a-l sprijini pe candidatul ARD, Adrian Papahagi.

Monica Macovei este de părere că USL nu a făcut eforturi pentru a scăpa de candidații corupți sau cei care au colaborat cu securitatea. Europarlamentarul a dat ca exemple cazul fostului deputat PDL Trăşculescu, care a demisionat, şi pe cel al lui Ioan Stan, PSD, care nu a renunţat la funcţia de senator.

„Voiculescu candidează, Fenechiu candidează, Chiuariu candidează şi tot așa. ARD a avut curajul să facă o Comisie de etică, să îşi filtreze candidaţii. Şi am reuşit în circa 30 de cazuri să scoatem de pe liste candidaţi cu probleme. Mai sunt şi la ARD persoane care nu ar fi trebuit să candideze – au fost asumate politic de co-preşedinţii Alianţei, însă ceea ce a făcut ARD prin această Comisie de etică este să deschidă o nouă etapă”, a declarant Macovei.

În legătură cu respingerea de către CSM a candidaţilor propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru posturile de procuror general şi de procuror-şef al DNA, Monica Macovei a declarat că cei doi candidaţi s-au prezentat „foarte prost” la interviul de la CSM.

„Toată ţara a văzut cât de ridicole au fost unele răspunsuri pe care le-au dat ori tonul arogant folosit. Am văzut că propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA, Ioan Irimie, nu cunoştea date statistice despre condamnări şi achitări în dosarele DNA, că a confundat Consiliul Europei cu Comisia Europeană. La fel, Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de Procuror general, nu ştia efectele aşa-numitei legi a micii reforme, nu a prezentat nicio propunere concretă pentru gestionarea Parchetului General. De aceea, votând împotriva lor, Consiliul Superior al Magistraturii a acţionat corect”, a mai adăugat europarlamentarul.

Monica Macovei a mai spus că se aștepta ca ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, să îşi asume responsabilitatea pentru propunerile făcute, să fi înţeles votul negativ al CSM şi să-şi fi dat demisia.

Macovei: USL are liste cu candidați corupți

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: