Monica Macovei și-a lansat programul electoral: Zece porunci pentru politicieni, o sută de principii și proiecte pentru România” (VIDEO)

Publicat: 01 10. 2014, 16:49
Foto: B1 TV

Candidatul independent Monica Macovei și-a lansat proiectul prezidențial, ”Zece porunci pentru politicieni, o sută de pincipii și poricte pentru România”, care este centrat pe reformarea instituțiilor fundamentale și pe schimbarea legislației electorale.

 „Voi fi angajatul vostru, nu un stăpân peste ţară, care se amestecă în toate şi ştie totul. Logica mea este: alegându-mă, vă angajaţi un Preşedinte pentru oameni, şi nu pentru politicieni şi clicile lor“, îşi începe Monica Macovei programul.

Macovei vorbește apoi despre candidații la Președinție și legăturile sensibile cu serviciile secrete.

„Preşedintele nu trebuie să provină din servicii secrete sau grupuri de interese financiare, ci să fie liber. Nu poţi avea dublă comandă: doar voinţa legal exprimată a poporului, Constituţia şi conştiinţa proprie trebuie să ghideze deciziile Preşedintelui. Şefii serviciilor de informaţii nu pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de 5 ani de la încheierea mandatului“, propune Macovei.

De asemenea, fostul ministru al Justiţiei spune că „Preşedintele poate fi revocat prin referendum convocat de Parlament. Dacă referendumul nu este validat, Parlamentul se dizolvă, fiindcă a primit implicit un vot popular de neîncredere“.

Macovei cere Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, adică ceea ce au votat românii la referendumul din 2007. „Preşedintele respectă vocea poporului: 300 de aleşi şi o singură cameră, aşa cum au votat cetăţenii într-un referendum validat. Voi face toate eforturile ca acest lucru să se întâmple încă din 2016, odată cu alegerile pentru noul Parlament. Voi insista pentru reducerea cheltuielilor Parlamentului actual cu 50% faţă de nivelul de astăzi. Un stat îndatorat, unde mulţi oameni îşi duc viaţa de azi pe mâine, nu poate susţine un Parlament bogat“, crede Macovei, car5e vrea o legislaţie mult mai flexibilă pentru înfiinţarea unui partid politic. „Am propus liberalizarea pieţei politice. Reglementările actuale limitează libertatea de asociere prevăzută în Constituţie. Un partid trebuie să fie o asociere liberă între cel puţin 3 cetăţeni, fără restricţii geografice şi număr de semnături. Noi partide trebuie să le concureze pe cele vechi şi anchilozate.“

Monica Macovei prezintă și cele 10 porunci pentru politicieni:

1. Să nu ai alt stăpân decât cetățeanul
2. Să nu trădezi interesul național
3. Să nu ataci instituțiile statului
4. Să nu furi și să nu risipești banul public
5. Să nu minți, să nu plagiezi, să nu calomniezi, să nu mituiești
6. Să-ți înmulțești banii și creația
7. Să-ți educi copiii
8. Să-ți respecți părinții și să-ți ajuți semenii
9. Să cultivi solul și să protejezi natura
10. Să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul ca să ai un viitor.

„Voi lupta pentru a impune reguli stricte de finanţare a partidelor şi candidaţilor independenţi. Banii negri de campanie creează obligaţii la guvernare. Autoritatea Electorală Permanentă trebuie depolitizată, întărită şi dinamizată, deoarece este în prezent o instituţie slabă. În special, AEP trebuie să demareze controale serioase privind finanţarea şi cheltuielile partidelor, conform mandatului său. Controalele se fac în campanie, pe teren, comparând cheltuielile cu sumele declarate“, mai susţine Monica Macovei. Candidatul independent pentru Cotroceni propune revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerile locale şi un sistem mixt, după model german, la alegerile parlamentare. „Actualul sistem electoral face din primari sclavii preşedinţilor de consilii judeţene şi introduce în Parlament doar oameni cu resurse financiare puternice. Voi propune revenirea la alegerea primarilor în două tururi, şi voi susţine alegerea parlamentarilor pe sistem mixt (jumătate din Parlament pe listă, jumătate în circumscripţii uninominale)“, arată Macovei.

Monica Macovei și-a lansat programul electoral