Monica Macovei şi-a depus vineri moţiunea pentru şefia PDL, la o zi după ce a fost validată şi candidatura lui Vasile Blaga, care astăzi îşi începe campania electorală internă a democrat-liberalilor în teritoriu.
Comisia de organizare a Convenţiei PDL din 23 martie mai trebuie să valideze şi candidatura Elenei Udrea.
„Moțiunea se adresează electorautlui de dreapta și celor din PDL. Sunt lucruri pentru care noi luptăm de ani de zile. Vrem să dovedim prin fapte că se poate în politică și cu bun simt, și fără hoție, prin multă muncă”, a declarat Macovei.
Aceasta a precizat că va începe campania, sâmbătă, în București, capitala pierdută pe care dorește să o recucerească.
„Urmează să facem o campanie de susținere în filiale, mâine începem cu Bucureștiul, capitala pierdută pe care vrem să o recucerim”, a mai spus Monica Macovei.
Ea a mai spus că moţiunea sa „Reformiştii” a fost semnată de 400 de membri PDL, dar de niciun preşedinte de organizaţie.
Trei concurenţi pentru şefia PDL -Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei -, trei tabere distincte de susţinători şi un debut de campanie internă cu scântei. Aşa arată PDL înainte de Convenţia de pe 23 martie. Iar lucrurile se pot complica, în cazul în care va apărea şi a patra sau chiar a cincea moţiune, variante despre care vorbesc unii lideri PDL. Numele vehiculate la capitolul „alţi posibili candidaţi” sunt Gheorghe Falcă sau Mihai Stănişoară. Ei au termen de gândire până pe 5 martie, data limită de depunere a moţiunilor.
Deocamdată însă, actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, pare să fie în avantaj, având de partea sa filiale puternice.
Vasile Blaga se poate baza pe mai vechii săi parteneri politici: democrat-liberalii din Buzău, conduşi de Cezar Preda, din Bihor, din Alba, conduşi de Mircea Hava, pe timişorenii lui Constantin Ostaficiuc, pe doljenii lui Radu Berceanu şi pe mureşenii lui Dorin Florea. Cu Blaga ar vota şi organizaţiile din Suceava şi Botoşani, controlate de actualul secretar general al partidului, Gheorghe Flutur. Cu Blaga merg şi Mircea Toader, de la Galaţi, Alexandru Nazare, de la Brăila.
Pentru Blaga ar mai vota şi cei din Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Argeş, Hunedoara, Olt, Vâlcea, Iaşi, Vaslui şi Oradea. De succes se bucură actualul şef al PDL şi în organizaţia de Bucureşti, al cărei preşedinte interimar este Adriean Videanu. Susţinători declaraţi sunt Cristian Poteraş, de la Sectorul 6 şi Călin Murg, de la 5. Pe moţiunea lui Blaga au mai semnat şi europarlamentarii Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu, şeful PDL Diaspora, Viorel Badea, şefa femeilor din partid, Cristina Trăilă, alături de vicepreşedinţii Andreea Vass, Raluca Turcan şi Sulfina Barbu.
De cealaltă parte, Elena Udrea recuperează vertiginos în lupta internă şi se bazează, deocamdată, pe sprijinul a 17 filiale. Democrat-liberala este favorită pentru PDL Cluj, organizaţia din care fac parte edilul Emil Boc şi Daniel Buda, alături de care a ales să-şi lanseze miercuri moţiunea. Alţi lideri PDL care dau tonul în favoarea lui Udrea, în organizaţiile pe care le reprezintă, sunt şi Lucian Bode, de la Sălaj, Florin Popescu, din Dâmboviţa, Gheorghe Ştefan -Piatra Neamţ, George Scripcaru, de la Braşov, Mircea Man -Maramureş, Ion Ariton -Sibiu şi Roberta Anastase, din Prahova. În cazul în care nu vor aspira ei înşişi la şefia PDL, de partea lui Udrea vor fi şi Gheorghe Falcă, de la Arad şi Mihai Stănişoară -Mehedinţi. Alţi susţinători ai deputatului PDL sunt şi Gabriel Berca -Bacău, Ioan Oltean -Bistriţa şi organizaţiile Tulcea, Caraş Severin, Satu Mare, Covasna şi Harghita.
Tabăra intelectualilor pariază pe europarlamentarul Monica Macovei, despre care Emil Boc spune chiar că ar putea deveni un candidat redutabil pentru Preşedinţia României. În spatele lui Macovei s-au aliniat Cristian Preda, Sever Voinescu, Adrian Papahagi sau Teodor Baconschi.