Monica Macovei propune ridicarea imunității parlamentarilor în 48 de ore de la primirea solicitării
Parlamentarii ar putea rămâne fără imunitate în doar 48 de ore. Vicepreședintele PDL, Monica Macovei propune modificarea Regulamentelor Camerei și Senatului astfel încât să fie posibilă ridicarea imunității parlamentare în maximum 48 de ore de la primirea solicitării.
Potrivit Monicăi Macovei, parlamentul nu are de ce să analize probele din dosarul în care un parlamentar este acuzat de o infracţiune. Pe blogul său, europarlamentarul precizează că:
„Parlamentul trebuie doar să se asigure că cererea de ridicare a imunității nu este determinată de declarații sau acțiuni politice ale parlamentarului, adică învinuirea penală nu este una inventată, ci se bazează pe indicii de comitere a unei infracțiuni, iar acestea rezultă din cererea de ridicare a imunității făcută de procurori. Dacă sunt astfel de indicii,este suficient pentru a se lua decizia ridicării imunității.”
Pe lângă aceasta, Macovei mai propune ca votul dat pentru ridicarea imunităţii sa fie obligatoriu la vedere, pentru ca electoratul să vadă cum voteaza aleșii și pentru a evita ascunderea răspunderii în spatele votului secret, așa cum este acum.
Europarlamentarul PDL mai spune că un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputatilor, fiind inițiat de Sulfina Barbu, Sever Voinescu și Raluca Turcan.
„Acum trebuie numai făcute eforturi pentru a fi adoptat și apoi promovat la Senat”, arată Monica Macovei, care subliniază că ”acest proiect aduce normele procedurale românești în acord cu cele mai bune practici din state UE.
”Parlamentul trebuie doar să se asigure că cererea de ridicare a imunității nu este determinată de declarații sau acțiuni politice ale parlamentarului, adică învinuirea penală nu este una inventată, ci se bazează pe indicii de comitere a unei infracțiuni, iar acestea rezultă din cererea de ridicare a imunității făcută de procurori. Dacă sunt astfel de indicii,este suficient pentru a se lua decizia ridicării imunității.”
„Acum trebuie numai făcute eforturi pentru a fi adoptat şi apoi promovat la Senat. Acest proiect aduce normele procedurale româneşti în acord cu cele mai bune practici din statele UE”, a continuat Monica Macovei.