Monica Anisie: Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență / Examenele nu vor cuprinde materia din semestrul II (VIDEO)

Publicat: 07 04. 2020, 14:14

Monica Anisie, ministrul Educației, a transmis că școlile și universitățile se vor deschide după ce starea de urgență se va fi încheiat și după ce vor fi luate absolut toate măsurile necesare, astfel încât elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță. De asemenea, Bacalaureatul și Evaluarea Națională nu vor cuprinde materiaaferentă semestrului al II-lea.

Școlile rămân închise. Materie mai puțină pentru BAC și Evaluarea Națională

Ministrul a amintit că, inițial, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor pentru o perioadă de două săptămâni. Școlile și universitățile au rămas apoi închise și pe parcursul stării de urgență. Aceasta a fost decretată pe 16 martie și urmează să fie prelungită de președintele Klaus Iohannis cu încă o lună.

Anisie a ținut să precizeze că ministerul este conștient de faptul că mai sunt comunități în care copiii nu au acces la internet. De aici vine, de altfel, și parteneriatul cu Televiziunea Publică. În plus, a mai spus Monica Anisie, au fost trimise tablete în mai multe comunități dezavantajate.

„Scenariul de lucru prevedere reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță.

În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și ale Examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.

Conform informărilor primite de la Comitetul Special, amemis un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II – a, a IV – a și a VI – a, dar și olimpiadele și concursurile școlare”, a declarat, marți, ministrul Monica Anisie.

Ministrul Educației a mai precizat că, în tot acest timp, activitățile de învățare trebuie continuate de acasă, online.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Educației a mai precizat că va fi anulată și sesiunea specială a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului dedicată olimpicilor.

„Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din tează, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul II vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020”,a continuat Anisie.

Potrivit ministrului, calendarele pentru înscrierea la clasa pregătitoare, calendarele pentru înscrierea la grăniță, cele privind mobilitatea personalului didactiv vor fi decalate și anunțate după ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor.

„Vom elabora și cadrul normativ privind activitățile suport, fie în regim online, fie prin alte mijoace de comunicare”, a mai precizat Monica Anisie.

Facultățile rămân închise. Cursurile se țin online

Cât despre învățământul universitar, Monica Anisie a susținut că activitățile se vor desfășura, ca până acum, online. Excepție constituie lecțiile care necesită laborator. Activitățile care impun interacțiunea față în față vor fi recuperate.

„În ceea ce privește învățământul universitar, activitățile se vor desfășura în mediul online, cu excepția celor care necesită laborator sau proiect. Activitățile care impun interacțiunea față în față vor fi recuperate modular, intensiv, după ce încetarea stării de urgență.

Admiterea la ciclul de licență se va organiza după susținerea Bacalaureatului, iar admiterea la Masterat sau Doctorat se va organiza după susținera examenului de Licență sau Disertație”, a explicat Anisie.

Aceasta a ținut să precizeze că măsurile pot suferi modificări în funcție de hotărârile pe care le va lua Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.