Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, luni dimineață, că digitalizarea învățământului reprezintă un proiect de prioritate zero pentru mandatul său, așa cum este un obiectiv principal pentru Guvern în ansamblu și pentru PNL.
„Este clar că digitalizarea Educației reprezintă un proiect de prioritate zero pentru mandatul meu de ministru, pentru guvernul Orban și pentru PNL. E un angajament îndrăzneț, o promisiune pentru generațiile viitoare pe care toți miniștrii Educației trebuie să și-l asume, indiferent de culoarea politică”, a declarat Anisie, în cadrul evenimentului de lansare a strategiei de digitalizare 2021-2027.
Monica Anisie: Digitalizarea Educației e un proiect de prioritate zero pentru mandatul meu și pentru PNL
Ministrul liberal al Educației a insistat că strategia digitalizării nu vine prea târziu pentru generațiile viitoare și este cu atât mai importantă cu cât va modela practic viitorul pieței muncii.
„Este foarte clar că această strategie trebuie să devină un proiect de țară”, a insistat Anisie.
Ministrul a mai spus că peste 90.000 de profesori au fost formați în ultimele luni pentru a avea competențe digitale, prin Casele Corpului Didactic. În plus, odată cu livrarea tabletelor, numărul copiilor fără astfel de instrumente esențiale în scoala online s-a diminuat.
„La momentul la care am preluat mandatul de ministru, am preluat Ministerul Educaţiei şi Cercetării, această digitalizare a educaţiei pot spune că nu exista. Erau peste 5.000 de clădiri care nu aveau conexiune la internet, iar acum circa 2.200 de clădiri din cele peste 28.000 existente la nivelul întregii ţării au mai rămas fără acces la internet”, a mai spus Anisie.
„Vreme de nouă ani, bugetul pentru investiții din Ministerul Educației a fost zero lei. Anul acesta, Guvernul a alocat 150 de milioane de lei și alte 100 milioane de lei din Fondul de rezervă, bani pentru ca fiecare inspectorat școlar să poată să-și realizeze un stoc de rezervă pentru a veni în sprijinul elevilor. Mai sunt puse la dispoziție 150 de milioane de euro din care se pot face achiziții de dispozitive electronice pentru cei care au nevoie”, a mai declarat Monica Anisie.
Ea a mai precizat că liberalii își doresc ca, de anul viitor, bugetul Ministerului Educației să aibă o componentă separată pentru investițiile în digitalizare.
La începutul lunii trecute, premierul Ludovic Orban a vorbit despre importanța digitalizării în dezvoltare economiei și în creșterea nivelului de trai al populației.
„Ne propunem să planificăm cât mai bine atragerea și gestonarea fondurilor alocate pentru a nu rata această oportunitate. Dezvoltarea și creșterea durabilă nu mai pot fi concepute în absența digitalizării. Una din lecțiile învățate e modul în care ea poate duce la noi decalaje dacă nu asigurăm resursele și competențele necesare inclusiv în educație. Noile evoluții din domeniu riscă să-i lase în urmă exact pe cei care au nevoie de sprijin, categoriile cele mai dezavantajate ale populației”, a declarat șeful Guvernului, Ludovic Orban.
La rândul său, președintele țării, Klaus Iohannis, a amintit că România a obținut statutul de piață de capital emergentă și a dat asigurări că măsurile economice cuprinse în Planul de relansare ”vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investițiilor, al responsabilității și al sustenabilității”, acest model fiind axat nu numai pe ” accelerarea proiectelor de infrastructură de transport și energie”, ci și pe ”dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare și aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie și industrie”.