Ministrul Justiției Mona Pivniceru consider că procedurile judiciare nu trebuie să fie blocate de factorul politic și că pentru evitarea situatiilor în care Parlamentul se opune începerii urmăririi penale față de unii membrii ai Guvernului trebuie puse în aplicare măsurile cuprinse în Strategia Națională Anticorupție (SNA).
„Ministrul Justitiei, Mona Maria Pivniceru consideră că procedurile judiciare nu trebuie să fie blocate de factorul politic. Pentru a evita situații de acest gen, Ministerul Justiției a inițiat Strategia Națională Anticorupție pe perioadă 2012 – 2015, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2012” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, citat de HotNews.
Potrivit Ministerului Justiției, „punerea rapidă în aplicare a măsurilor cuprinse în Strategia Națională Anticorupție ar fi de natură să eficientizeze desfașurarea procedurilor parlamentare (în sensul motivării refuzului de începere a urmăririi penale și pronunțării într-un termen foarte scurt), modificari care ar determina înlăturarea imunității de facto pentru tragerea la răspundere penală în astfel de cauze, așa cum indică și Comisia Europeană în ultimul Raport privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV, din 18 iulie 2012”
Pivniceru s-a referit astfel ca cazurile Dobre și Brobely, dezbătute săptămâna aceasta în Camera Deputaților (Detalii AICI)
Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceara urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele savârșite în exercițiul funcției lor.