Mona Pivniceru: Merg pe procedura stabilită de selecție la procurorii șefi, dar este posibil să o amendez

Publicat: 18 09. 2012, 18:42
Foto: napocanews.ro

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, după şedinţa de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii, că va continua procedura de selecție în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror general al României și a procurorului șef al DNA, dar a precizat că este posibil să amendeze această procedură, informează Mediafax.

Declarația vine după ce membrii CSM vor ca numirile de la DNA și Parchetul General să se facă prin plenul Consiliului Superior al Magistraturii, lucru cu care ministrul justiției nu este de acord.

Mona Pivniceru a spus că au fost critici privind constituirea comisiei de examinare, propusă de ea în procedura de selecţie, arătând că membrii acesteia ar fi fost aleşi din rândul formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii.

Mona Pivniceru, care a dat astăzi startul înscrierilor la DNA și la Parchetul General, a mai declarat că va prelungi termenul de depunere a candidaturilor, dar că acesta „nu va fi 100 de ani”.

Ministrul a mai adăugat că un al motiv de reproş a fost durata termenului de depunere a candidaturilor şi a proiectelor de management, arătând că termenul de 60 de zile similar cu alte proceduri ar implica şi organizarea unui examen, ceea ce în cazul procurorilor nu e cazul.

„Eu am apreciat că 15 zile am tăiat în procedura de la promovare, erau 60 de zile în care intră și perioada de examene efective și am zis că elaborarea unui proiect durează mai puțin. 15 zile mi s-a părut rezonabil. Tot să revin asupra acestei chestiuni”, a spus ministrul Justiției.

Legislaţia în vigoare prevede că numirile procurorului general şi a procurorului şef al DNA se fac la propunerea Ministrului Justiţiei. Potrivit ultimelor modificări introduse pe 10 iulie de plenul CSM, ministrul de resort nu mai poate înainta propunerile sale către Preşedinţie înainte de avizarea lor de către CSM.

Mona Pivniceru, după ședința CSM

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: