Referitor la schimbările din procedura de numire a procurorului general şi a noului procuror şef al DNA, pe care CE a comunicat că aşteaptă să fie prezentate în întâlnirea cu Catherine Day, Pivniceru a spus că ele au fost agreate. Aceasta a adus clarificări privind substanţa textului, ce nu permite extensii de ordine sau de proceduri care să îi compromită substanţa.
De asemenea, oficialii europeni au mai discutat despre schimbarea viziunii noului Cod de Procedură Penală asupra competenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin reducerea ei şi lăsarea ei ca instanţă de control judiciar şi de unificare a jurisprudenţei.
„Alegerea procurorului general şi a procurorului şef al DNA îi aparţine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General şi procuri de la DNA, cu condiţia ca aceştia să fie şi formatori la Institutul Naţional al Magistraturii, un specialist în management tot de pe lista formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii, şi un psiholog, toată această comisie de recomandare concurând la ajutarea ministrului în a opera cea mai bună alegere, adică un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat şi cu abilităţile necesare de a ocupa aceste funcţii‘, a declarat ministrul.
Ministrul Justiției susţine că a trebuit să explice oficialilor Comisiei că procedura se află la limita între concurs, examen şi promovare.
Mona Pivniceru declară că i s-a sugerat „o listă scurtă şi o listă lungă a candidaţilor, pentru că s-a înţeles că nu pot fi notaţi, pentru că nu este concurs, este doar un sprijin pentru ministru de a opta pentru variante corecte”.