Moment sensibil pentru aderarea României la Schengen: Proiect-pilot, în cooperare cu Comisia Europeană, pentru gestionarea migrației

Moment sensibil pentru aderarea României la Schengen: Proiect-pilot, în cooperare cu Comisia Europeană, pentru gestionarea migrației
Foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Un acord privind lansarea în România, a unui proiect pilot pentru gestionarea migrației a fost semnat, vineri, în urma unei cooperări strânse între Comisia Europeană și autoritățile naționale.

Acesta prevede punerea în aplicare de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, gestionării frontierelor și cooperării internaționale și va fi pus în aplicare cu un sprijin operațional, tehnic și financiar puternic din partea Comisiei și a principalelor agenții UE din domeniul afacerilor interne (Agenția Europeană pentru Azil, Europol și Frontex).

Doresc să mulțumesc călduros României pentru că a acceptat să prezinte la nivel european cele mai bune practici privind procedurile rapide de azil și de returnare, bazându-se pe bunele sale practici și pe cooperarea solidă cu țările vecine. Prin acest proiect pilot, România aduce o contribuție extrem de valoroasă la efortul comun la nivel european de a gestiona provocările legate de migrație într-un mod eficient, comun și unitar. Comisia va acorda întregul său sprijin”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

România, graniță sensibilă a UE

Este un rezultat concret și important al angajamentului și sprijinului la nivel înalt al României pentru o soluție durabilă de gestionare a migrației la nivelul UE, pe baza rezultatelor sale solide în gestionarea migrației. România, prin poziția sa geografică strategică, care se învecinează cu Serbia, Ucraina și Moldova, joacă un rol-cheie în securizarea frontierei noastre externe comune, contribuind în mod eficient la gestionarea migrației și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate”, transmite Comisia Europeană.

„Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal al angajamentului profund al României și al contribuției substanțiale la punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European. Mai ales în aceste vremuri dificile, acordul nostru de astăzi arată încă o dată că România acționează într-un spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul UE și continuă să joace un rol activ în elaborarea de soluții comune în materie de migrație și de gestionare a frontierelor, bazându-se pe cele mai bune practici ale României în aceste domenii. Am decis să lucrăm împreună – România, Comisia Europeană și agențiile UE – pentru a consolida în continuare instrumentele noastre operaționale pentru gestionarea frontierelor externe și a migrației și, astfel, pentru a stimula în continuare eforturi sporite în întreaga UE”, a declarat Lucian Bode, ministrul român al afacerilor interne.

Subiect sensibil pentru aderarea României la Schengen

Comisia Europeană a propus anterior, marți, noi inițiative de consolidare a gestionării integrate a frontierelor europene și de accelerare a returnărilor migranților.

Executivul european vrea să stabilească principii comune ale UE pentru gestionarea frontierelor externe iar inițiativele anunțate azi vor fi prezentate liderilor europeni la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Pentru România și pentru Bulgaria, subiectul este sensibil deoarece Austria a invocat faptul că ambele țări se află pe ruta migrației clandestine către UE pentru a bloca aderarea celor două state la spațiul Schengen, în timp ce Bucureștiul a contestat această apreciere din partea Vienei și a cerut ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen – relatează Calea Europeană.

Gestionarea integrată a frontierelor UE pentru 5 ani

Prin comunicarea adoptată recent, Comisia Europeană stabilește primul ciclu strategic multianual de politică privind gestionarea integrată a frontierelor europene pentru următorii 5 ani.

Astfel, Comisia a adoptat o comunicare care prezintă cadrul strategic pentru gestionarea integrată a frontierelor europene pentru o perioadă de 5 ani și o recomandare adresată statelor membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare și accelerarea returnărilor, se menționează într-un comunicat.

“Săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului European, voi prezenta liderilor UE progresul general al lucrărilor în curs”, a afirmat marți von der Leyen.

Prioritățile cheie

Comisia va efectua, în acest an, o evaluare a Regulamentului privind paza europeană de frontieră și de coastă.

Prioritățile cheie ale strategiei au 15 componente esențiale dintre care și controlul frontierelor susținut prin intermediul tehnologiei informației la scară largă și al cooperării între agenții dar și un sistem comun al UE pentru returnări, cooperarea cu țările terțe și respectarea deplină a drepturilor fundamentale.

O evaluare a politicii strategice a acestui sistem integrat este prevăzută peste 4 ani, într-un nou ciclu de politici multianuale în 2027.

Situația returnărilor va fi monitorizată centralizat: Frontex va fi pregătită să sprijine statele membre care efectuează returnări

În ceea ce privește returnările, Pentru a monitoriza punerea în aplicare a recomandării, statele membre vor raporta anual Comisiei numărul de decizii de returnare recunoscute reciproc de alte state membre.

Comisia Europeană precizează că simultan Sistemul de Informații Schengen modernizat intrat în vigoare la 7 martie, statele membre pot avea acum alerte imediate cu privire la o decizie de returnare pentru un resortisant al unei țări terțe emisă de un alt stat membru ceea ce permite recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare în cadrul UE și executarea rapidă a proceselor de oriunde în blocul comunitar – relatează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`