Mitulețu-Buică (AEP): Românii să se îndrepte către votul prin corespondență. Nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare din 6 decembrie (VIDEO)
Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, susține că „nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate” la alegerile parlamentare din 6 decembrie. În aceste condiții, oficialul i-a îndemnat pe cetățenii români de peste hotare „să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Președintele AEP: „Secția se pare că nu va fi o alternativă la aceste alegeri din 6 decembrie”
„Așa cum v-am confirmat și la ultima intervenție, lucrurile sunt destul de complicate pe organizarea alegerilor în străinătate la aceste alegeri parlamentare. Am prelungit, prin proiectul adoptat astăzi de Parlament, cu 30 de zile perioada de înregistrare, deci cetățenii vor avea 21 octombrie termen limită pentru înregistrarea la votul prin corespondență, bineînțeles, și la secție, dar părerea mea este că cetățenii trebuie să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență, pentru că secția se pare că nu va fi o alternativă la aceste alegeri din 6 decembrie. S-a realizat și procedura de votare și sâmbătă, dar, repet, nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate la aceste alegeri”, a declarat președintele AEP, luni, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.
Alegeri parlamentare 2020. Camera Deputaților a aprobat votarea timp de două zile pentru românii din diaspora
Tot luni, plenul Camerei Deputaților a adoptatun amendament potrivit căruia alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile parlamentare din 2020. Scrutinul a fost programat de Guvernul Orban, prin Hotărâre, pentru data de 6 decembrie.
„Alte două hotărâri de guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern – au fost propuse hotărârile de guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020″, declara Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, citat deAgerpres, după ședința în care Guvernul Orban adopta Hotărârea respectivă.
În debutul reuniunii guvernamentale de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ludovic Orban explica de ce„data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”.
„Guvernul este obligat, atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor. Trebuie să ținem cont de prevederile constituționale, care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament – și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont de prevederea constituțională prin care președintele trebuie să convoace Parlamentul ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, spunea premierul.