Miruță (USR), despre proiectul pentru ridicarea pragului electoral la 7%: Profund antidemocratic. PSD și PNL vor să rămână doar ele. Intervin pe legislație ca să altereze voința oamenilor (VIDEO)

Miruță (USR), despre proiectul pentru ridicarea pragului electoral la 7%: Profund antidemocratic. PSD și PNL vor să rămână doar ele. Intervin pe legislație ca să altereze voința oamenilor (VIDEO)
Foto: Radu Miruţă / Facebook

Deputatul USR Radu Miruță a criticat proiectul de lege PSD – PNL privind ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% ca fiind un „demers profund antidemocratic”. Miruță a mai spus că la nivelul administrației locale oricum „suntem într-o situație de nereprezentativitate”, iar cele două mari partide vor să intervină acum în legislație ca să „altereze voința oamenilor”, așa încât ei să nu mai fie reprezentați în Parlament de cine doresc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care 15 deputați de la PNL și unul de la PSD au depus în Parlament un proiect de lege pentru ridicarea pragului electoral de la 5% la 7%.

De asemenea, inițiatorii mai doresc eliminarea din actuala legislație a prevederii conform căreia dacă nu a atins pragul electoral de 5%, un competitor electoral poate intra, totuși, în Parlament dacă a obținut 20% din voturi în cel puțin patru circumscripții electorale.

Practic, dacă acest proiect ar deveni lege, ar avantaja partidele mari, PSD și PNL, ar dezavantaja UDMR, care probabil n-ar mai intra în Parlament, iar lupta partidelor mici în general de a intra în Legislativ ar deveni mult mai grea.

Miruță (USR): Simple numere pot schimba majoritatea parlamentară

„Nici nu contează dacă va trece sau nu va trece (proiectul de lege de Parlament), contează intenția demonstrată a PNL spre un astfel de demers profund antidemocratic. Dacă e să ne uităm strict pe cifrele din 2020, înseamnă undeva la 30-32 de deputați redistribuiți. Asta ar însemna că, pe cifrele de acum din Parlament, dacă ar fi 30 de oameni într-o tabără versus în cealaltă, s-ar influența guvernul, s-ar schimba balanța majorității parlamentare.

Adică din aceste numele care unora li se par nesemnificative se generează o schimbare politică majoră în România. Poate fi PSD la guvernare sau România poate scăpa de PSD”, a declarat deputatul USR.

Miruță (USR): Suntem deja într-o situație de nereprezentativitate

Deputatul USR a susținut că oricum „suntem într-o situație de nereprezentativitate”: „Pentru alegerile locale există alegeri într-un singur tur. Sunt acum primari aleși cu 4 – 5 – 10% din cetățenii localității respective. Au câștigat alegerile 20 – 25% la o prezentare la 30% a oamenilor la vot. Nu are legătură intenția cetățenilor cu ce rezultă din cei care-i reprezintă”.

„Ei au intervenit pe legislație, alterând voința oamenilor cu privire la cei care doresc să fie reprezentați. Asta vor cele două partide, scopul e evident: să rămână doar ele”, a mai susținut Radu Miruță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`