Mircea Geoană a vorbit miercuri, în cadrul emisiunii ”XPress”, de pe B1 TV, despre noul Partid Social Românesc (PSRO) al cărui lider este. Astfel, fostul social-democrat a sublinait că în acest moment este nevoie de un început poaspăt pe scena politică românească, precizând că PSRO este un proiect autentic de stânga.
”Sunt convins de faptul că vremea monopolului partidelor tradiționale în România, și pe stânga, și pe dreapta, se apropie de sfârșit.(…) Nevoia de un început proaspăt în politica românească este, cred, o chestiune pe care o resimțim cu toții”, a spus Geoană.
Liderul PSRO a precizat că înființarea noii formațiuni politice a avut la bază o nedreptate și că el nu a vrut să plece din PSD.
”Pe de o parte, Partidul Social Românesc a plecat dintr-o nedreptate care a fost făcută și mie, și altor colegi. Pe de altă parte, dintr-o necesitate obiectivă. Spuneați că partidele nu le mai poți recunoaște după ideologie și după programul politic. Este inacceptabil. (…) În clipa în care am început PSRO, am plecat de la două condiții. Eu nu am vrut să plec din PSD. Nu am avut o acțiune programatică să mă duc să mă supăr pe partidul pe care eu l-am condus. Ar fi fost nefiresc și într-un fel nedemn pentru un fost președinte de partid. Dacă Ponta și ai lui spun că nu au nevoie de Geoană, nu avem nevoie de oameni ca Geoană, care, până la urmă, sunt niște oameni utili oricărei construcții politice, nu o să mă duc la pensie. Și atunci ne-am apucat de un proiect nou. Acest proiect vreau să fie autentic de stânga. Și când îi spun social și românesc sunt convins că răspunde unei așteptări profunde în societatea românească de mai multă dreptate socială”, a explicat Mircea Geoană.
Fostul social-democrat a vorbit și despre protocolul semnat cu PNL, afirmând că scopul acestuia este realizarea unui nou proiect de țară.
”Noi nu am semnat cu PNL-ul un simplu protocol de formare a unei majorități sau de formare a unui guvern împreună. Am semnat un proiect politic pentru un nou proiect de țară. Pentru că eu cred că în clipa de față noi nu mai avem un proiect de țară. (…) Eu cred că a ne uni forțele și competențele și profesioniștii și de la partea noastră de stânga, cu cele de dreapta, poate reprezenta un proiect de țară. În accepțiunea mea, un proiect de țară pentru următorul deceniu trebuie să fie un proiect pentru o Românie dezvoltată”, a mai spus Mircea Geoană.