Mircea Geoană, critici la adresa președintelui Iohannis: “Este final de domnie. Se termină 10 ani de conducere necontestată de către partidele cu care a colaborat”

Mircea Geoană, critici la adresa președintelui Iohannis: “Este final de domnie. Se termină 10 ani de conducere necontestată de către partidele cu care a colaborat
Mircea Geoană. Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană a comentat joi seara în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat scandalul generat de proiectul de lege care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze la Senat. Despre acest scandal, Mircea Geoană a precizat că indică “un final de domnie”:

“Este final de domnie și când se termină 10 ani de conducere necontestată în România de către partidele cu care a colaborat formând majorități diverse, întotdeauna începând cu PNL-ul, apoi cu USR-ul, acum cu PSD-ul, nimeni nu a cârnit în front. Așa că această declarație de așa zisă independență, că PSD nu a votat nu știu ce lege ca să fie ales domnul Iohannis ca senator este efectiv o chestiune de imagine. Calcul politic arată clar că domnul Iohannis este pe final și lumea își face calcule pentru viitor”.

Mircea Geoană a precizat în schimb că ceea ce îl preocupă mai mult decât dezbaterea din jurul posibilei candidaturi a lui Iohannis este o posibilă nouă criză economică ce ar putea afecta România, așa cum a fost cea din perioada 2009-2010:

“Pe mine ceea ce mă preocupă mai mult decât aceste episoade de final de domnie și ele vor continua probabil, trebuie să ne gândim serios la realitatea faptului că în acești 10 ani de zile și poate în ultimii 20 de ani de zile, așa ziși președinți de dreapta, cât este de dreapta și de stânga cineva în România este altă conversație, au dublat dimensiunea statului și a Guvernului, 700.000 în 2004, acum 1.300.000. Ceea ce mă frământă extrem de mult și sunt îngrijorat de faptul că în discuția publică din România subiectul economiei nu este suficient de mult reflectat, există în clipa de față deficite gemene de deficit bugetar și de cont curent care explodează și seamănă extrem de mult, tot 9% era și în 2009, tot an electoral și în 2009, tot crize de tot felul erau în jurul nostru și atunci, deci teama mea cea mai mare este că această perioadă de final de domnie, cu o guvernare de mare coaliție care în numele stabilității a guvernat în ultimii ani de zile de fapt produc o situație extrem de periculoasă pentru România. Dacă cineva vrea să vadă nu ministrul Finanțelor, că el mai coafează lucrurile, dar Consiliul Fiscal din România sau ce spune Comisia Europeană sau ce spune Fitch, agenția de rating care spune că România este practic la o unitate să devină jung, asta înseamnă că există riscul ca oamenii să devină nefinanțabili și să mergem ca în 2010 în genunchi la Comisie și la FMI pentru că nu ne mai împrumută nimeni. Aceste lucruri mă frământă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`