Mircea Coșea: „Pensiile speciale sunt instrumente ale puterii. Politicienii n-au niciun interes să le desființeze” / Cazul polițistului care s-a pensionat la 46 de ani și s-a angajat la Poliția Locală. Acum cumulează pensia cu salariul (VIDEO)

Mircea Coșea: „Pensiile speciale sunt instrumente ale puterii. Politicienii n-au niciun interes să le desființeze” / Cazul polițistului care s-a pensionat la 46 de ani și s-a angajat la Poliția Locală. Acum cumulează pensia cu salariul (VIDEO)
Captură Video - Digi24

Un agent din Poliția Județeană Iași a ieșit la pensie la doar 46 de ani, doar pentru ca apoi să se angajeze la Poliția Locală Iași și să încaseze și salariu. Așa se face că acum cumulează pensie cu salariu de la stat. Iar suma e impresionantă.

Cristian Sandu a ocupat, până la pensionarea la 46 de ani, în 2019, mai multe poziții importante în structurile Poliției Iași, informează ReporterIS. El are o pensie impresionantă: 120.744 de lei anual – 10.062 de lei lunar. Numai că pare că nu-i ajunge. Așa că s-a angajat la Poliția Locală, unde este șef de intervenție. Adică face fix același lucru pe care-l făcea la Poliția Județeană. De aici mai primește 79.548 de lei (6.629 de lei lunar), iar norma de hrană este de 11.799 de lei anual. Total venituri: 212.091 (17.674 de lei lunar).

Evident, nu e singurul caz, aceasta fiind, de fapt, o practică.

Despre problema pensiilor speciale și a cumulului pensiei cu salariul de la stat a vorbit și profesorul de economie Mircea Coșea, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV. Acesta a explicat de ce, în ciuda numeroaselor promisiuni făcute, politicienii nu au niciun interes să desființeze pensiile speciale sau acest cumul de venituri.

Mircea Coșea, despre pensiile speciale

„Eu am mai spus că aceste pensii speciale nu au niciun fel de legătură cu teoria economică și cu capacitatea de sprijinire a acestor pensii. Sunt instrumente politice. Clasa politică românească, încă de la începuturile ei postrevoluționare, nefiind capabilă să-și creeze o susținere populară adevărată ca urmare a rezultatelor sale, își crează o elită care trebuie să-i fie fidelă.

Și atunci a creat anumite portițe prin care anumite categorii ale funcționarilor, mai ales din sistemul de apărare, MAI, probabil și serviciile sunt incluse aici, fac în așa fel încât să aibă niște legături cu puterea care țin de interese economice imediate. Acești oameni devin devotați puterii. Acești oameni nu doar că votează, dar și susțin puterea că-și susțin propriile avantaje”, a declarat Coșea.

Politicienii nu au niciun interes să desființeze pensiile speciale

În mod evident, politicienii nu vor elimina pensiile speciale, așa cum tot promit, pentru că nu au niciun interes să o facă.

„Pensiile speciale sunt instrumente politice, nu sunt legate de o anumită ideologie sau teorie economică. Sunt instrumente politice pentru că o clasă politică incapabilă să aibă o legătură directă cu populația, să se sprijine pe populație, are două piloane de sprijin: exteriorul, Înalta Poartă, care acum se numește Bruxelles, și o categorie a populației care devine fidelă pentru că e susținută prin avanjate cu totul și cu totul speciale.

Mă îndoiesc că actuala clasă politică va lua măsuri pentru înlăturarea acestor pensii speciale. Nu se vor atinge de ele, că e suportul de care clasa politică se folosește ca să-și creeze o structură de sprijin prin așa numiții oameni devotați.

Mntalitatea clasei politice actuale a transformat aceste lucruri în instrumente ale puterii”, a mai susținut profesorul Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)